2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Kovászna megyei prefektus azt szeretné, ha örökre a városháza tetején lobogna a román zászló

2017. szeptember 11. 17:43, utolsó frissítés: 17:43

Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus hétvégén azt nyilatkozta, nem lehet a helyi románság öröme teljes, hiszen igaz, hogy előző évekhez képest idén sepsiszentgyörgyi városvezetés megengedte, hogy felvonják a városházára a román trikolórt, de annak ott is kéne örökre maradnia.


A prefektus annak kapcsán nyilatkozott, hogy Sepsiszentgyörgyön pénteken katonai parádét tartottak, megemlékezve arra, hogy 1944 augusztus 8-án a román hadsereg bevonult a városba.

Az eseményen nem vett részt a helyi magyar politikum egyetlen tagja sem, Antal Árpád polgármester viszont engedélyezte a trikolór felvonását a városházára, mivel a veteránok kérték ezt. A zászlót először '44-ben vonták fel, majd 94-ben ismét. A helyi román politikusok próbálták próbálták a trikolórt műemlékké nyilvánítani. Aztán a városháza felújításakor próbálták kihagyni a zászlótartóként funkcionáló csúcsdíszt, de csak visszakerült. Két éve botrány lett abból, hogy a városvezetés - épület felújításra hivatkozva - nem engedte kitűzni a zászlót szeptember 8-án.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS