2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támogatást kaphatnak a vállalatok, ha gyakornokokat alkalmaznak

2017. szeptember 14. 08:41, utolsó frissítés: 08:48

Közintézmények vagy magánvállalkozók által meghirdetett gyakornoki programokban vehetnek részt a 16 évnél idősebbek, legtöbb hat hónapig. A kormány szerdán fogadta el a gyakornokságot szabályozó törvény tervezetét.

A kormány közleménye szerint a tervezetet a parlament elé küldik, azzal a kéréssel, hogy sürgősségi eljárással vitassák meg és fogadják el azt.

A terv szerint gyakornoki programokban részt vevő fiatalok szakmai tapasztalatra tehetnek szert és olyan ismereteket szerezhetnek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy könnyebben találjanak majd munkát maguknak.

A tervezet értelmében a munkaadók az alkalmazottak létszámához képest legtöbb öt százaléknyi helyre vehetnek fel gyakornokokat, ugyanakkor a bruttó minimálbér legalább 50 százalékát kell kiutalniuk gyakornoki fizetésként a fiatalok számára.

A törvénytervezet szerint a gyakornokok naponta 6 órát dolgozhatnak, hetente legtöbb 30 órát öt napon keresztül, és két nap pihenő követi ezt, ugyanakkor a fiatalok nem túlórázhatnak. Azok a munkáltatók, akik a program végeztével alkalmazzák is a gyakornokot, támogatást kérhetnek az államtól. Amennyiben két évig foglalkoztatják az alkalmazottat, az állam 4.856 lejes támogatást ad a vállalkozásnak.

A kormány hangsúlyozta, hogy 2015-ben a fiatalok munkanélküliségi rátája 22%-ra esett vissza, de még így is kevéssel az EU-s átlag fölött van.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS