2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

26-án tárgyalja az Alkotmánybíróság a PNL által benyújtott, a család fogalmáról való népszavazás alkotmányossági kifogást

2017. szeptember 14. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Szeptember 26-án tárgyalja Románia Alkotmánybírósága a család fogalmáról való népszavazás lebonyolítását szabályozó törvényt módosító tervezet ellen benyújtott alkotmányossági kifogást, melyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújtott be.

Ludovic Orban PNL-elnök kedden jelentette be, hogy óvást emel az Alkotmánybíróságon a referendumról szóló módosító javaslat ellen, amely szerinte „a semmiből jelent meg”, és a képviselőház két-három nap alatt el is fogadta. Orban szerint az Alkotmánybíróság döntésének ellentmond a tervezet azon kitétele, mely szerint a kormány dönthet a népszavazás időpontjáról, ugyanis ezt törvénynek kellene szabályoznia.

Az alsóház plénuma szeptember 5-én fogadta el a népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító tervezetet. Az elfogadott jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az erre vonatkozó indítványt.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS