2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az MPP év végéig mindenképp benyújtja az autonómiatervezetet

2017. szeptember 15. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az idei év végéig beterjesztik a székelyföldi autonómiastatútumot a parlamentbe - írja a Székelyhon. A döntés az MPP hétvégi választmányi ülésén született.

„ Ez most időszerű, nem szabad jövőre halasztani, mert a centenárium évében a románság provokációként értelmezné”- mondta a parlamenti képviselő. További lépésként tárgyalásba kezdenek az RMDSZ képviselőivel, annak érdekében, hogy közösen nyújtsák be a tervezetet. „Természetesen az RMDSZ és az MPP által közösen kidolgozott autonómiatervezetről van szó”- tette hozzá.

Az MPP elnöke arról is tájékoztatott, hogy jogerős ítélet született arról, hogy törvénytelenül adományozott a Kovászna megyei önkormányzatnak székely zászlót. Az adományra vonatkozó szerződést a háromszéki prefektúra támadta meg a bíróságon, amely most érvénytelenítette a megállapodást. A képviselő fellebbezett az Emberi Jogok Európai Bíróságán, és abban bízik, hogy a nemzetközi igazságügyi intézményben neki adnak igazat, és ismét kiteheti a lobogót. A Kovászna megyei törvényszék azzal indokolta az adományozó szerződés megsemmisítését, hogy az autonómiaküzdelmet szimbolizáló zászló konfliktusgerjesztő.

Kulcsár-Terza József kifejtette, hogy ennek nyomán újabb különböző nemzetiségű zászlókat adományozott az önkormányzatnak, azok még ma is ott vannak. Elmondása szerint a prefektus keresi, hogy milyen alapon tudná megtámadni az újabb adományt, de bajban van, mert nem akarja megsérteni az érintett államokat. Ebből is látszik, hogy kettős mércét alkalmaz – tette hozzá. (szekelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS