2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyföldi románok azt kérik parlamenttől, ne hagyja jóvá az RMDSZ közigazgatási törvényt módosító javaslatát

2017. szeptember 15. 18:48, utolsó frissítés: 18:51

Nyílt levélben fordult a parlamenthez a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, illetve több más hazai civil szervezet, hogy ne hagyja jóvá az RMDSZ-nek a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, amelynek értelmében 20 százalékról 10 százalékra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb.

A parlament mellett az Államelnöki Hivatalhoz, a kormányhoz és az alkotmánybírósághoz is eljuttatott levél szerint az RMDSZ módosító indítványa "példa nélküli merénylet az egységes és szuverén román nemzetállam ellen".

A nyílt levél aláírói úgy vélik, a törvénytervezet "gyakorlatilag megszünteti a román nyelv hivatalos államnyelv jellegét", és "a román adminisztrációt (...) magyar államadminisztrációra cseréli".

"Kovászna, Hargita és Maros megyében jelenleg is vannak olyan önkormányzatok, amelyekben felfüggesztették a román nyelv hivatalos jellegét, és a magyar nyelv vette át ezt a szerepet. A tervezet célja az erdélyi román közigazgatás leépítése, ahogyan az a bécsi döntés és a második világháborút követő szovjet adminisztráció idején történt, amikor 1944 novembere és 1945 márciusa között kiűzték a románokat a közigazgatásból, vagy a Magyar Autonóm Tartomány időszakában" - áll az idézett dokumentumban.

A nyílt levél aláírói szerint az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet "nemcsak az Alkotmány és a román nyelv, hanem az ország román és magyar állampolgárai közötti békés együttélés elleni merényletnek is tekinthető", ezért arra kérik a parlamentet, utasítsa el e "nemzet- és Európa-ellenes törvénytervezetet", a kormányt és az államfőt pedig felszólítják, hogy "őrködjenek Románia Alkotmányának és államiságának tiszteletben tartása fölött".

A képviselőházi munkaügyi bizottság épp pénteken szavazta meg az RMDSZ által benyújtott kezdeményezést, de azt még további szakbizottságok, és parlament is el kell fogadja. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS