2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyolcan meghaltak az Erdélyben és a Bánságban pusztító vasárnapi viharban

2017. szeptember 17. 21:43, utolsó frissítés: 23:11

Nyolcan ember halálát okozta a Partiumon, Bánságon és Erdélyen végigvonuló ítéletidőt - jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek Raed Arafat. A belügyminisztériumi államtitkár szerint a két újabb halálesetet Beszterce-Naszód megyéből jelentették.

"Összesen nyolcan haltak meg a viharban, öten Temes megyében, egy személy Arad megyében, ketten Beszterce-Naszód megyében" - mondta Arafat. Az államtitkár szerint ugyanakkor egyelőre nem indokolt, hogy a sérülteket bukaresti kórházakba szállítsák. A Hotnews információ szerint összesen 67 ember sérült meg az ítéletidőben.A Temes megyei áldozatok közül ketten Temesváron, hárman pedig a tőle harminc kilométernyire lévő Buziásfürdőn vesztették életüket, huszonhatan pedig megsérültek a viharban Elena Megherea, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint. Raed Arafat, a katasztrófavédelmi hatóság (DSU) vezetője azt nyilatkozta a Realitatea TV hírcsatornának, hogy a súlyosan sérültek között két kisgyerek is van. Egyiküket a Temes megyei sürgősségi kórházban ápolják, ugyanis súlyos koponya- és agysérülést szenvedett.

A vihar jelentős károkat is okozott a bánsági városban: a tövestől kiszakított fák és letört ágak autókat rongáltak meg, villanyvezetékeket szakítottak el. A szél háztetőket rongált meg, teherautókat borított fel, Temesvár belvárosa órákra áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt.

Arad megyében Menyházán a legsúlyosabb a helyzet: itt egy nő meghalt, amikor egy kidőlő fenyőfa maga alá temette, az üdülőtelepre vezető út pedig járhatatlan, a szél ugyanis tucatnyi fát döntött az úttestre. De Aradon is jelentős az anyagi kár, a szél tetőket tépett le, fákat döntött ki és reklámtáblákat borított az útra.

Besztercén a városi parkban, Lonkafalván pedig egy hídon halt meg egy helyi lakos: mindkettejüket kidőlt fa ütötte agyon. Bethlenben a kórház tetőszerkezetét rongálta meg a szél. A Beszterce-Naszód megyét Moldvával összekötő főút járhatatlanná vált az útra borult fatörzsek miatt.

Ítéletidő tombolt Krassó-Szörény megyében is: Resicabányán egy panelház teraszának tetőzetét szakította le és fákat döntött ki a szél. Vasárnap estig narancssárga (másodfokú) viharriadó van érvényben Oravicabánya, Karánsebes és Nándorhegy (Otelu Rosu) térségében is, a meteorológiai szolgálat szerint a széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérhetik. Fehér megyében több tucat turista rekedt az Aranyosfői-jégbarlang környékén a vihar következtében. Az erős szél több fát döntött a közutakra - tájékoztattak a Fehér megyei katasztrófavédelmisek.

Fehér megyében, az Erdélyi-szigethegység körzetében két országúton sem lehet közlekedni az úttestre dőlt fák miatt. Számos útszakaszon nehézkes a közlekedés az említett okok miatt. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szerint a megyében körülbelül 50 fát döntött az utakra a vihar. Gyulafehérváron több tömbház tetejét is letépte a szél és számos autót is megrongált, sérültekről nem érkezett jelentés.Kolozs megyében is jelentős károkat okozott az ítéletidő, több fát kidöntött és tetőket csavart le, a híradások szerint Bánffyhunyad és környéke a leginkább érintett terület, a város sürgősségi kórháza egy időre áram nélkül maradt. De nem lesz tanítás hétfőn a szamosújvári Ana Ipătescu Líceumban, mert a vihar tönkretette az iskola tetőzetét.

A Kolozsvár-Nagyvárad szakaszon hatalmas torlódásokat okozott, hogy több helyen is az útra döntötte a vihar a fákat. Különösen Csucsa környékén volt súlyos a helyzet, itt a viharban hó is esett, és több autóra is rádőltek fák vagy villanypóznák.
Bihar megyében 45 település áram nélkül maradt, a Hunyad megyei Alsólapugyon (Lapugiu) hatvan ház tetejét tette tönkre a vihar. Máramaros megyében a katasztrófavédelemnek kellett kimenekítenie húsz turistát, akik egy hegyi felvonón rekedtek.

Klaus Johannis államelnök részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak, és sok egészséget kívánt az ország nyugati részében történt viharban megsérült személyeknek.

"Nagyon mélyen érintettek a drámai események, amelyekre a délután folyamán került sor az ország nyugati részében. Több személy életét vesztette, több tucatnyian megsérültek és óriási károkat okozott az erős vihar. Részvétem a gyászoló családoknak, sok egészséget a viharban megsérült személyeknek. A hatóságoknak kötelességük mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legjobban kezeljék ezt a krízishelyzetet" - nyilatkozta Johannis az Államelnöki Hivatal weboldalán közzétett üzenetében. (agerpres/mti)

Címoldali kép: Kolozsvári Rádió Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS