2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyorsriasztási rendszer kiépítését kéri Johannis

2017. szeptember 18. 11:34, utolsó frissítés: 13:38

Krízishelyzetekben használható gyorsriasztási rendszer kiépítését kéri Klaus Johannis államfő a kormánytól. Az elnök szerint a vasárnap pusztító vihar felfedte hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén.


Johannis szerint megengedhetetlen, hogy az internetsebességéről és az IT-szakemberek nagy számáról híres Romániában ne létezzen egy, a kormány által kezdeményezett, sürgősségi helyzetekben alkalmazható rendszer a lakosság riasztására.

Az államfő részvétüzenetet küldött a halálos áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést a sérülteknek, ugyanakkor leszögezte, hogy a veszélyes meteorológiai jelenségek gyakorivá válása miatt elfogadhatatlan, hogy akadozva működjön az állami intézmények belső kommunikációja, hisz ezeknek nemcsak a katasztrófák következményeit kell orvosolni, hanem feladatuk a megelőzés, a lakosság gyors riasztása is - olvasható a hétfői közleményében.

Johannis a lakosság figyelmeztetésére alkalmas gyorsriasztási rendszer kiépítését, valamint a krízishelyzetek kezelésének hatékonyabbá tételét kéri a kormánytól. „Egy ilyen rendszer megakadályozhatta volna a vasárnapihoz hasonló tragédiákat. Elfogadhatatlan, hogy a számítástechnikai szakemberek nagy számáról és internetsebességéről híres Romániában még nem kezdeményezte a kormány a lakosság figyelmeztetését szolgáló riadórendszer kidolgozását”. – olvasható az idézett dokumentumban.

Az államfő az oktatás szerepét is megemlítette a katasztrófa-elhárításban. „Elengedhetetlen az állampolgárok felkészítése, és ebben az iskola nagyon fontos szerepet játszik. Csak egy folyamatos tájékoztató kampány révén tudjuk fejleszteni az emberek reagálási és elhárítási képességét, amelyre veszélyes meteorológiai jelenségek vagy más válsághelyzetek esetén szükségük van” - szögezte le Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS