2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea kormányhatározattal vagy törvénnyel oldaná meg a Katolikus Líceum ügyét

2017. szeptember 25. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

A vezető román kormánypárt kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy tévéinterjúban beszélt erről, kijelentését az Agerpres hírügynökség idézte hétfőn.

Liviu Dragnea az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetését idézte, amelyről múlt szombaton Facebook-bejegyzésében már beszámolt.

"Elmondtam neki: megoldjuk ezt a kérdést úgy, hogy a következő tanévtől az az iskola (a Római Katolikus Gimnázium) létrejöjjön. Vagy kormányhatározatot fogadunk el, vagy törvényt a parlamentben, de mindent megteszünk azért, hogy ez az iskola megalakuljon" - fogalmazott újabb nyilatkozatában a politikus, aki a román képviselőház elnöki tisztségét is betölti.

A politikus az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés részleteire is kitért. Elmondta, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke közvetítésével sikerült kapcsolatba lépnie Magyarország miniszterelnökével, akit "párbeszédre nyitott, intelligens, rendkívül pragmatikus és jó humorérzékű" politikusként ismert meg.

"Veszekedünk évek óta ahelyett, hogy együttműködnénk a gazdaságban, és erősebbek lennénk együtt, mert sok közös érdekünk van: gazdasági is, stratégiai is, illetve a közös EU-s munka terén is. Azt hiszem, jobb, ha megoldásokat keresünk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel bennünket. Elmondtam: teljesen jogosnak találom a kérést, hogy az az iskola működjön" - idézte a telefonbeszélgetést Liviu Dragnea.

A marosvásárhelyi iskolahelyzet megértetésére elmagyarázta, hogy a római katolikus egyház, miután visszakapta a marosvásárhelyi iskolaépületeit, nem tette ki azokból a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot, csak annyit kért, hogy cserében a kisebbik épületében jöjjön létre egy római katolikus iskola. "Erre a kérésre a román állam igent mondott" - fogalmazott a PSD elnöke.

Liviu Dragnea arra is kitért, hogy az iskolaügy rendezésére tett ígéretéért cserébe Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy utasítja Magyarország külügyminiszterét: támogassa Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

"Találkozókat kell még rögzítenünk, hogy megkeressük, melyek a legjobb utak ahhoz, hogy jó együttműködés alakuljon ki a két ország között" - fogalmazott Liviu Dragnea.

Dragnea-Orbán telefonbeszélgetést követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton közölte: Magyarország támogatja Románia felvételét az OECD-be.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly októberben kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és múlt csütörtökön emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen.

Az ügyészségi vizsgálat, és egy az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat jogerős bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a szeptember 12-én kezdődött tanévtől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium. Diákjai és tanárai azonban az egyházi épületben kezdhették meg a tanévet a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium szervezeti keretében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS