2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: ha a politikai széljárás változik, akkor az eddigi eredményeink is veszélybe kerülhetnek

2017. szeptember 30. 15:07, utolsó frissítés: 15:37

Nem túlzás azt állítani, hogy az erdélyi észjárás a reformáció korában kristályosodott ki, vált egyedivé – a maga korában egyenesen különlegessé - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a reformáció 500. évfordulóját ünneplő Erdélyi Református Egyházkerület kétnapos eseménysorozatán, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet udvarán elmondott beszédében. Az RMDSZ elnöke kijelentette: "Amikor a tordai országgyűlés 1568-ban kimondta a vallásgyakorlás szabadságát, az akkor művelt Nyugaton még nagyban folyt a vallásüldözés".


Kelemen elmondta, Luther Márton tanai "és a nyomukban keletkező kreatív káosz" jelentősen hozzájárult az erdélyiség, a transzilván-szellemiség születéséhez. A protestánsok ugyanis újraértelmezték magukat, saját helyüket az akkori világban, újraértelmezték viszonyukat a keresztény hithez, a másik emberhez, és újragondolták céljaikat és küldetésüket e világon.

Az RMDSZ elnöke kijelentette, az erdélyi magyar észjárás lényege az, hogy sokfélék vagyunk és mindezt derűsen, békével vesszük tudomásul. "Összeköt bennünket kultúránk, nyelvünk, de különbözünk hitünkben, és tiszteletben tartjuk a másokét. Nem kényszerítjük rá azt senkire. És ez így van 450 esztendeje" - mondta Kelemen.

"A történelemkönyvekből megtanultuk, hogy Erdély aranykora mikor kezdődött és mikor ért véget. Azt meg már szüleink, nagyszüleink tapasztalatából és saját életünkből is tudjuk, hogy milyen volt az elmúlt 100 év ezen a vidéken. Ezerből száz – ha innen nézem, nem sok, de ha azt nézem, hogy három-négy nemzedék élete, akkor viszont nem kevés" - mondta Kelemen, aki szerint 100 év alatt túl kevés olyan ember volt a román politikában, aki azt gondolta, hogy a gyulafehérvári ígéreteket be kell tartani. "Mi emlékeztetjük a többieket erre, és közben élünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a politikai érdekek és kényszerek teremtenek" - jelentette ki.

Kelemen elmondta, akik szerint az erdélyi magyarok száz éve ugyanazt hajtogatják, nem felejtenek, állandóan Gyulafehérvárra hivatkoznak, azok soha nem teszik fel azt a kérdést, hogy miért is kell bárkit is emlékeztetni a be nem tartott ígéretekre. "Hát azért kell, mert a gyulafehérvári ígéretek nem teljesültek, sőt, ha a politikai széljárás változik, akkor veszélybe kerül az a kevés is, amit egyszer már megszereztünk" - mondta Kelemen.

Orbán Viktor kolozsvári látogatásáról és a kétnapos ünnepségsorozat első napjáról ide kattintva olvashattok képes beszámolót. (hírszerk, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS