2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A német államfő kiemelt támogatója a FUEN munkájának

2017. október 06. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

Frank-Walter Steinmeier, Németország szövetségi elnöke országjáró körútjának egyik állomásán meglátogatta az Európai Nemzetiségek Föderatív
Uniója székházát, a Kisebbségek Házát Flensburgban. A magasrangú vendéget Vincze Loránt, a FUEN elnöke fogadta.

Vincze Loránt üdvözlőbeszédében megköszönte Frank-Walter Steinmeier támogatását mind államfőként, mind korábbi külügyminiszterként. A FUEN elnöke méltatta azt a lehetőséget, hogy szervezete egyre inkább a német kormány és külügyminisztérium partnere a nemzetközi kisebbségvédelem területén, kiemelten Ukrajna, a Nyugat-Balkán és a Kaukázus térségében.

„Kisebbségi javaslatcsomagunk európai mozgalommá nőtte ki magát, amely arra hívja fel Európa figyelmét, hogy az őshonos kisebbségek gazdag nyelvi és kulturális örökségének védelemre van szüksége - ismertette.
Vincze azt is hozzá tette: „Tisztában vagyok vele, hogy ez egy kényes kérdés, amelynek több uniós tagország megrögzött ellenzője. Annál inkább szükségünk van azon tagállamok bátorságára és eltökéltségére, akik hisznek abban, hogy európai szabályozásra van szükség az őshonos kultúrák és nyelvek védelmében.“

Zárszavában a FUEN elnöke erdélyi téma kapcsán azt is kihangsúlyozta: „Amennyiben egy országban nincsen együttműködés és párbeszéd a kisebbségi ügyekben, akkor a demokrácia nem működik. A hasonló helyzeteket csak nemzetközi, EU-s és más tagállamok nyomására lehet feloldani.”

A német szövetségi elnök válaszában kiemelte, elégedett azzal, hogy országa következetes a kisebbségpolitikában, fontosnak tartja ezt a területet és támogatja a FUEN munkáját. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS