2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CEMO: az RMDSZ javaslatának leszavazása nem jelenti azt, hogy a „magyarokat szájba verték”

2017. október 10. 09:05, utolsó frissítés: 09:13

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) közleményében tárgyalta az RMDSZ közigazgatási törvénymódosításának leszavazását.

Szerintük Az RMDSZ által kezdeményezett közigazgatási törvénymódosítás képviselőházi leszavazása során ismét bizonyossá vált, hogy Romániában, a kisebbségi és nyelvi jogok érvényesítését nem mindig célszerű kizárólag politikai eszközökkel kivitelezni. A kisebbségi érdekérvényesítés terén számos más jogkiterjesztési módszer és technika létezik. Nem beszélve arról, hogy kisebbségi és nyelvi jogok terén fontosak ez előzetes politikai egyeztetések, a pontos időzítés és a megfelelő előkészítés. A centenárium közeledtével borítékolható volt a kudarc.

Véleményük szerint, az RMDSZ törvénymódosító javaslatának leszavazása nem jelenti azt, hogy a „magyarokat szájba verték” és azzal sem értenek egyet, hogy a "román többség utasította vissza a magyarokkal való párbeszédet. Szerintük csupán annyi történt, hogy a kormánypártok nem tartották be az együttműködési megállapodást.

Állításuk szerint a törvénymódosítás célja nem kizárólag a küszöbérték csökkentése volt, csak valamiért erre éleződött ki a hangsúly. A törvénymódosítási kezdeményezés más anyanyelvhasználatra vonatkozó módosító rendelkezéseket is tartalmazott: többek között az írott és beszélt kétnyelvűségre vonatkozó cikkelyek módosítását, a kétnyelvű nyomtatványok használatát szabályozó cikkelyek változását, továbbá a kétnyelvű utcanévtáblákat érintő módosító javaslatokat. A küszöbérték csökkentés mellett, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága (Committee of Ministers of the Council
of Europe) által (2012-ben) elfogadott Nyelvi Karta szakértői jelentés az utcanévtáblákra vonatkozóan is nagyon fontos és értékes ajánlásokat javasolt.

A kezdeményezést elutasító honatyák egyik érve az volt, hogy Románia törvényi háttere számos lehetőséget biztosított az országban élő kisebbségek számára. Ez nyilván erős túlzás - írják, azonban a nyelvi jogok terén valóban létezik egy aránylag jó törvényi szabályozás, az alkalmazás viszont nem működik hatékonyan. A magyar közösség anyanyelvhasználati jogait biztosító törvényes előírásokat nem csak az elutasító pártok tagadják meg, hanem az RMDSZ sem alkalmazza mindig megfelelően - hangsúlyozták ki közleményükben.

A CEMO határozott véleménye szerint a jelenlegi politikai kudarc, a közigazgatási törvénymódosítás javaslatok elutasítása, nem jelent valós akadályt a már létező nyelvi jogok hiányos alkalmazásának megváltoztatása terén. Az RMDSZ választott elöljárói még számos olyan hatékony és törvényes lépést tehetnek, amelyekkel a jelenlegi hiányos törvényi alkalmazást megerősíthetik.

Végül pedig kiemelték, hogy a Közigazgatási törvénymódosítás projekt további lépéseit illetően az RMDSZ-nek még mindig rendelkezésére áll a PSD/ALDE-RMDSZ együttműködési megállapodás, szerintük rendkívül fontos, hogy a jövőbeni tárgyalások és politikai lobbi során, a paktumban foglaltakat a szövetség kisebbségjogi szakértői és szakpolitikusai érvényesítsék.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS