2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még nem lehet síelni a Bâlea-tónál, annak ellenére, hogy van hó

2017. október 09. 19:17, utolsó frissítés: 19:17

Noha a Fogarasi-havasokban, 2.000 méter fölött 20 centiméternél is vastagabb a hóréteg, az időjárási viszonyok azonban kedvezőtlenek, és nem ajánlott, hogy a turisták síeljenek. A Szeben megyei hegyimentő szolgálat szerint túrázni sem szabad a Bâlea-tónál.

"Nem lehet síelni a Bâlea-tónál. Arra kérjük az arra járó turistákat, hogy a hóviszonyoknak megfelelően öltözzenek fel, és kötelező módon hívjanak fel minket telefonon" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Szeben megye hegyimentő-szolgálat vezetője, Adrian David.

Igaz, egyelőre nem is nagyon lehet feljutni a tóhoz. A Transzfogarasi utat még hétfőn 13 órakor lezárták a forgalom elől a hó- és szélvihar, valamint a köd miatt, amit később egészen keddig meghosszabbítottak, mert a Bâlea-vízesés és Bâlea-tó közti szakasza, mert nagy méretű kövek is estek az úttestre. Meghibásodás miatt jelenleg a Bâlea-tóhoz vezető két drótkötélpályás felvonó sem működik.

A Fogarasi-havasokban, 2.000 méter fölött, a Bâlea-tó környékén 26 centiméteres a hóréteg vastagsága, a meteorológusok szerint mérsékelt lavinaveszély van érvényben.

A Transzfogarasi-utat általában november elsején zárják le az autós forgalom elől, mert a téli hónapokban a hóréteg vastagsága akár több méter is lehet, és fokozott a lavinaveszély. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS