2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bizalmatlansági indítványt kezdeményezne a PNL

2017. október 10. 17:28, utolsó frissítés: 18:21

FRISSÍTÉS 18:20


"Nagy valószínűséggel" a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói is támogatnának egy, a Mihai Tudose vezette kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt - nyilatkozta kedden Dan Barna USR-s képviselő.

"Románia számára egyértelműen az a tét, hogy találjunk egy olyan kormányzati variánst, amely tényleg az állampolgárok érdekében dolgozik, nem személyes vagy egy büntetőügyekben érintett szűk csoportosulás érdekeit tartva szem előtt. Sajnos jelenleg itt tartunk, és a bizalmatlansági indítvány erre szolgáló eszköz" - nyilatkozta Barna, hozzátéve, hogy alakulata "nagy valószínűséggel" támogatna egy ilyen bizalmatlansági indítványt.

A képviselő szerint amíg a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője "nem rendezi saját bűnvádi problémáit", Romániára az instabilitás lesz jellemző.

"Amíg Dragnea úr nem rendezi saját bűnvádi problémáit és a bűnügyi eljárás alatt álló kollégái ügyeit, Romániára állandó instabilitás lesz jellemző. Ez a koalíción belüli konfliktus sem vezet semmi jóra a román állampolgárok számára. Bárki, akinek az az ötlete támad, hogy ne harcoljon az igazságszolgáltatás ellen Dragnea úr érdekében, nemkívánatos személlyé válik. Most Tudose miniszterelnök is erre az útra lépett, azelőtt Grindeanu volt ez a személy. Belső harcnak vagyunk a tanúi" - mondta az USR politikusa.

Barna ugyanakkor hozzátette, támogatni fogják a képviselőház szabályzatának módosítását is, hogy leválthassák a házelnököt.

Kedden Ludovic Orban liberális pártelnök kijelentette, a Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványt kezdeményez, amennyiben a miniszterelnök nem meneszti a kormányból a 'problémás' minisztereket

'Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy ne vitézkedjen a televízióban, ne szavazzon a Szociáldemokrata Párt vezetőségi testületeiben a problémás miniszterek tisztségben tartása mellett (...), hanem sürgősen kezdeményezze, hogy ezek tűnjenek el e vészkijáraton, akár bűnügyi, akár plagizálási, akár más jellegű gondjaik vannak, mert ehhez minden alkotmányos eszköze meg van, és nem kell a Dragnea beleegyezését kérnie. Ellenkező esetben megfontoljuk, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményezzünk' - mondta Orban a parlamentben, a PNL végrehajtó bizottságának ülése után.

Orban arról is beszélt, hogy kezdeményezni fogják a képviselőház szabályzatának módosítását, oly módon, hogy a házelnök leváltását a képviselők egyharmada vagy több frakció is indítványozhassa.

---

Bizalmatlansági indítványt kezdeményez a Nemzeti Liberális Párt, ha a miniszterelnök nem meneszti a "problémás minisztereket" - nyilatkozta Ludovic Orban pártelnök.

"Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy ne "vitézkedjen" a televízióban, ne szavazzon a Szociáldemokrata Párt vezetőségi testületeiben a problémás miniszterek tisztségben tartása mellett (...), hanem sürgősen kezdeményezze, hogy ezek tűnjenek el e vészkijáraton, akár bűnügyi, akár plagizálási, akár más jellegű gondjaik vannak, mert ehhez minden alkotmányos eszköze megvan, és nem kell a Dragnea beleegyezését kérnie. Ellenkező esetben megfontoljuk, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményezzünk" - mondta Orban.

A PNL "észszerű", 7-10 napos határidőt hagy, de ha a PSD csökönyösen ragaszkodik ahhoz, hogy olyan embereket tartson funkcióban, akik "tönkreteszik az ország imidzsét", akkor elkezdik gyűjteni az indítványhoz szükséges aláírásokat - hangsúlyozta ki.

"Azt is tudjuk, hogy az RMDSZ-esek is megharagudtak Dragneára, mert átverte őket. (...) Természetesen mindenkit megkeresünk az aláírások érdekében" - jelentette ki Orban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS