2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Árpád: Katalónia példájából mindenki megértheti, mi a különbség autonómia és függetlenség között

2017. október 19. 13:42, utolsó frissítés: 13:55

Katalónia függetlenedési törekvéseit nem támogatja, viszont ezen régió autonómiamodelljét követendőnek tartja Székelyföld számára - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke.


Az újságírók kérdésére válaszolva Antal Árpád kifejtette: nem támogatja Katalónia függetlenedési törekvéseit, és a magyar közösség sem függetlenséget, hanem autonómiát akar.

"Gyakorlatilag azt az autonómiát szeretnénk mi Székelyföldön magunknak, amivel Katalónia jelenleg rendelkezik. Ugyanakkor jónak látom, ami most zajlik (Spanyolországban - szerk. megj.), abban az értelemben, hogy most mindenki megérti, mi a különbség autonómia és függetlenség között. (...) Az utóbbi 10-15 évben Bukarestben nagyon sokszor megpróbálták összemosni ezt a két fogalmat, állítva, hogy a kettő ugyanaz, de most tisztán kiderül, hogy nem ugyanaz. A katalánok rendelkeznek autonómiával, de függetlenséget akarnak. (...) A másik dolog, amire oda kell figyelnünk: ha egy közösségnek a központból folyton azt mondják, hogy 'nem', egyszer csak eljön a pillanat, amikor a közösség azt fogja mondani, hogy 'igen', és lehet, hogy ez az 'igen' rosszat fog jelenteni a nemet mondók számára. (...) Soha nem vezet jóra, ha egy központ - a mi esetünkben ez Bukarest, az ő esetükben Madrid - mindenre, amit kérsz, azt feleli, hogy nem és nem. Azt hiszem, érthető, hogy egy idő után megelégeli az ember, ha mindenre nemleges választ kap. A gyermek is, ha mind kér és nem adnak neki, egy idő után megszökik otthonról" - vélekedett Antal Árpád a sajtótájékoztatón. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS