2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pénzügyminsizter szerint soha nem fognak teljesülni az egészségügyi szakszervezetek követelései

2017. október 19. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Valószínűleg soha nem teljesülnek az egészségügyi szakszervezetek követelései, jelentette ki csütörtökön Ionuţ Mişa pénzügyminiszter, aki nem tartja normálisnak, hogy bizonyos esetekben a fizetés mellé 300%-os pótlékot számoljanak fel.

Mişa kifejtette, az egészségügyi alkalmazottak pótlékaira 2,9 milliárd lejt utalnak ki jövőre, ami 20%-os növekedést jelent, de még ezzel sem tettek eleget minden követelésnek. "Valószínűleg soha nem teljesül minden követelésük" - vélekedett a szaktárca vezetője, aki szerint egyes egészségügyi alkalmazottak számítógép-kezelési pótlékot is kapnak, és ő ezt nem tartja helyénvalónak.

"Talán jobb lenne ezeket a pótlékokat a fizetés részévé tenni, így első perctől tudnánk, mennyi egy orvos vagy egy sürgősségi osztályon dolgozó asszisztens fizetése. Ezek a pótlékok rengeteg gondot és zavart okoznak. Nem hinném, hogy önöknél van számítógép-kezelési pótlék. Szerintem manapság mindannyian használunk számítógépet. Nem tartom túl korrektnek, hogy valaki 15%-os pótlékot kapjon csak azért, mert használja a számítógépet' - fejtette ki álláspontját a pénzügyminiszter.

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több mint 7.500 tagja tüntetett csütörtökön a bukaresti George Enescu téren az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben tapasztalható problémák miatt. A tiltakozók később a Győzelem térre vonultak.

A szakszervezet többek között követeli a pótlékok 30 százalékban megállapított felső határának eltörlését, továbbá hogy az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozó minden alkalmazott - beleértve a műszaki és az adminisztratív személyzetet is - részesüljön a különleges munkakörülményekért járó pótlékban, hogy 2018. március 1-jétől kapják meg a beígért teljes béremelést, hogy mondjon le a kormány a társadalombiztosítási járulék terhének a munkavállalóra való áthárításáról, illetve hogy egész év folyamán részesüljenek az élelmiszerjegyekből. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS