2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alkotmánybíróság szerint nincs különbség a házasok és együtt élő partnerek között

2017. október 20. 20:02, utolsó frissítés: 20:07

Morális, érzelmi vagy a családalapításhoz való jog szempontjából semmiféle releváns különbség nincs a törvényesen összeházasodott és a közös beleegyezéssel együtt élő partnerek között - állapította meg Románia Alkotmánybírósága.


A taláros testület ezzel indokolta meg azon döntését, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította a Büntetőeljárási törvénykönyv egyik előírását, amely nem tette lehetővé az élettársi kapcsolatban élő személyeknek a partnerük elleni tanúvallomás megtagadását.

"Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a büntetőeljárási törvénykönyv jelenlegi rendelkezései szerint, annak a személynek, akivel a gyanúsítottnak vagy vádlottnak a házastársihoz hasonló, nem törvényesített viszonya van, nem áll jogában megtagadni a tanúvallomást, holott a doktrína értelmében sem erkölcsi, sem érzelmi, sem a családalapításhoz való jog szempontjából nincs számottevő különbség a törvényesen összeházasodott, illetve közös megegyezéssel együtt élő partnerek között. Tehát utóbbiak tanúként való kihallgatása partnerük ügyében ugyanazokat a párkapcsolati problémákat eredményezi, és ugyanúgy kétségek merülhetnek fel a vallomás őszinteségével kapcsolatban, mintha törvényes házastársakról lenne szó' - olvasható az alkotmánybírák indoklásában.

A taláros testület azt is hozzáteszi, hogy - noha az Alkotmány nem határozza meg a 'családi élet' fogalmát - az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a 'családi élet' kifejezés nemcsak a házasságon alapuló családokra vonatkozhat, hanem más kapcsolatokra is.

"Más szóval létezhet 'családi élet' egy, a házassággal egyenértékű kapcsolat esetében is' - jelentette ki az Alkotmánybíróság, hozzátéve, hogy mivel a házastárs elleni tanúvallomás megtagadásának jogát éppen a családi élet védelme indokolja, a nem törvényesített élettársi kapcsolatban élő személyeket is meg kell hogy illesse ez a jog.

A perrendtartási törvénykönyv hatályos cikkelye értelmében a gyanúsított házastársa vagy volt házastársa, szülei, testvérei, illetve gyermekei tagadhatják meg a tanúvallomás- tételt. A taláros testület szeptember 19-én kezdte el tárgyalni a cikkellyel kapcsolatban benyújtott alkotmányossági kifogást. Voksoláskor a testület tagjainak zöme úgy szavazott, hogy a cikkely alkotmányellenes, mivel sérti az állampolgárok törvény előtti egyenlőségének elvét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS