2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az élettársi szerződések legalizálásáért tüntettek Bukarestben

2017. október 21. 22:08, utolsó frissítés: 22:15

Az élettársi kapcsolatok legalizálásáért szervezett demonstrációt a MozaiQ LMBTQ-szervezet Bukarest központjában szombat délután. Az Egyetem téren szervezett tüntetéssel annak a - szenátusában már elvetett - törvénytervezetnek az elfogadását sürgette, amely lehetővé tenné az azonos vagy különböző nemű párok számára, hogy "érzelmi indíttatásból vállalt, jogegyenlőségen alapuló vagyonközösségüket" hivatalosan is bejegyezzék.


Az élettársi szerződés egyebek mellett feljogosítaná a feleket, hogy bankhitel igénylése esetén mindkettejük jövedelmének figyelembevételét igényeljék a hitelezőtől, kórházi ápolásuk idején hozzátartozói jogokat gyakoroljanak, halálozás esetén pedig egymás örökösei legyenek."Mi is adófizető polgárok vagyunk, itt az ideje, hogy a politikusok ránk is tisztelettel tekintsenek" - idézte az Agerpres hírügynökség a demonstrációt meghirdető MozaiQ vezetőjét, Vlad Viskit. A főszervező hozzátette: nemcsak az azonos neműek jogaiért emelnek szót, hiszen az utolsó népszámlálás szerint Romániában mintegy 400 ezer olyan heteroszexuális párkapcsolat létezik, amelyben az együtt élő férfi és nő nem lépett házasságra, és az ő, életközösségükből fakadó jogaikat sem védi semmilyen törvény.

A demonstráció szervezői jelképes "élettársi bizonylatokat" állítottak ki a helyszínen azoknak az azonos nemű pároknak, akik ezt igényelték, hogy aztán ezeket az iratokat megküldjék a bukaresti törvényhozóknak.

Az LMBTQ-közösség szombati bukaresti tüntetésén a sajtóhírek szerint pár száz résztvevője volt.

Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvből azt a cikket, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a "nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat". A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző nemű személyek jegyezték-e be. A romániai LMBTQ-személyek jogi helyzetének történetét itt foglaltuk össze részletesen. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS