2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseke: a kisebbségek napjáról szóló törvénykezdeményezés nem váltja ki a március 15-re vonatkozó jogszabályt

2017. október 24. 09:49, utolsó frissítés: 09:59

December 18-a és az erről szóló jogszabály nem összetévesztendő az egyes nemzeti kisebbségek hivatalos ünnepeivel, így a romániai tatárok napjával és a romániai roma közösség napjával, illetve az RMDSZ azon kezdeményezésével sem, amelyben március 15-e hivatalos ünnepé nyilvánítását kérjük - mondta hétfőn Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a nemzeti kisebbségek napjáról szóló törvénytervezet plénumi vitáján.

'Ma a szenátus ellenszavazat nélkül fogadta el azt a törvénytervezetet, amely a Romániában élő nemzeti kisebbségek napjává nyilvánítja december 18-át. Ez a kezdeményezés nem teljesen újkeletű, hiszen 1998-ban az akkori kormány határozattal fogadta el, hogy december 18-án a nemzeti kisebbségek napját ünnepeljük. A szenátus mai döntésével gyakorlatilag törvényerőre emeli az említett kormányhatározatot. Több tíz nemzeti kisebbség él Romániában, egyesekről alig hallunk, hiszen kis létszámú közösségek. Ilyen körülmények között fontos, törvényt teremt, arra lehetőséget, hogy évente egy napon a nemzeti kisebbségekre, kultúrájukra irányuljon a figyelem. Az RMDSZ szenátusi frakciója támogatja a nemzeti kisebbségek napjáról szóló törvénytervezetet, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy december 18-a, és az erről szóló jogszabály nem összetévesztendő az egyes nemzeti kisebbségek hivatalos ünnepeivel, így romániai tatárok napjával és a romániai roma közösség napjával, illetve az RMDSZ azon kezdeményezésével sem, amelyben március 15-e hivatalos ünnepé nyilvánítását kérjük' - mondta hétfőn Cseke Attila.

Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta, a Romániában élő nemzeti kisebbségek ünnepnapjáról szóló kezdeményezés nem váltja ki a Szövetség március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításáról beterjesztett törvénytervezetét. 'Mint azt többször is hangsúlyoztuk, az RMDSZ nyitott a kezdeményezéssel kapcsolatos vitára, a felmerülő kérdések megbeszélésére, de törvénytervezetünket fenntartjuk a szenátusban, hiszen ez nem a többségi társadalom ellen irányul, és semmi olyant nem tartalmaz, ami más romániai nemzeti kisebbségek, így a tatárok és romák esetében már nem lenne biztosított' - hangsúlyozta Cseke Attila.

A szenátus hétfőn fogadta el azt a törvénytervezetet, amely értelmében december 18-át jelölik ki a Romániában élő nemzeti kisebbségek ünnepnapjaként.

A felsőház ellenszavazat nélkül, 92 támogató vokssal fogadta el a nemzeti kisebbségeket képviselő törvényhozók által benyújtott kezdeményezést, amely alapján december 18-a lesz a nemzeti kisebbségek ünnepnapja. A tervezet egy erre vonatkozó, 1998-ban elfogadott kormányhatározatot emel törvényerőre.

A tervezet szerint az említett napon tematikus kulturális rendezvényeket tartanak, amelyekre a helyi hatóságok pénzbeni és logisztikai támogatást nyújtanak, a közszolgálati rádió és televízió pedig beszámol az ünnephez kapcsolódó eseményekről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS