2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diszkriminatív a kolozsvári polgármesteri hivatal a szociális lakások kiosztásánál

2017. október 24. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Büntetést kapott az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácstól a kolozsvári polgármesteri hivatal, mivel nem biztosít egyenlő feltételeket a hátrányos helyzetűeknek a szociális lakások kiosztásánál.

A feljelentést a Desire Alapítvány tette, miután azt tapasztalta, hogy a pataréti szeméttelep mellé kiköltöztetett romáknak gyakorlatilag esélyük sincs szociális lakást kapni.

"Azok, akiknek nincs végzettségük, vagy csak az elemi iskolát járták ki, csak 5 pontot kapnak, 10 pontot kapnak a fogyatékkal élő személyek, míg 40 pontot a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és 45-öt azok, akiknek megvan a doktorátusuk. Ez viszont diszkriminatív a 137/2000-es törvény értelmében" - írja a CNCD közleménye.

A Tanács 3000 lejes büntetést rótt ki a hivatalra, és kötelezte azt, hogy a döntés megjelenjen a polgármesteri hivatal honlapján.

A CNCD ugyanakkor azt javasolja a polgármesteri hivatalnak, hogy olyan módon változtasson azon a határozaton, amit a helyi tanács fogadott el, és amely a szociális lakások kiosztására vonatkozik, hogy a szegényeknek és iskolázatlanoknak is ugyanannyi esélyük legyen szociális lakáshoz jutni.

Tavaly a pataréti romák és két másik diszkriminált közösség lakói elmentek a városi tanács egyik ülésére, hogy a szociális lakásokat megítélését szabályozó kritériumok ellen tiltakozzanak. (actualdecluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS