2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis visszaküldte a parlamentnek a centenáriumi törvényt

2017. október 24. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

Visszaküldte a parlamentnek újbóli felülvizsgálatra a centenáriumi törvényt Klaus Johannis államfő - közölte az elnöki hivatal.

A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnöknek küldött indoklásban az államfő rámutat, hogy A román nemzetet egyesítő háború (1916 - 1918) és nagy egyesülés centenáriumának törvénye azt a célt szolgálja, hogy állami kitüntetéseket hozzanak létre, valamint hogy megfelelő keretet teremtsenek az egyesülés századik évfordulójára és a háború hősi halottai emlékére szervezett rendezvények számára. Egy ilyen törvény többszörösen pozitív hatású lehet a román társadalom számára, írja Johannis, ehhez azonban a törvénynek világosnak kell lennie. 'A kétértelműség eloszlatása érdekében a törvény egyes kitételeit újra át kell gondolnia a parlamentnek' - érvel az államfő.

Johannis szerint már a jogszabály címe is javítást igényel, az ebben említett időszak (1916 - 1918) nem felel meg a tudományos tényeknek, mert dokumentumok, szakmai tanulmányok igazolják, hogy az emberveszteség 1919-ben is folytatódott.

Hiányosságokat talált a törvényben az államfő a centenárium alkalmából alapítandó két állami kitüntetéssel kapcsolatban is, ugyanis a jogszabály nem tér ki arra, milyen szempontok alapján javasolják ezen elismerésekre a jelölteket, és milyen körülmények között vonhatja vissza ezeket az állam.

Ugyanakkor azt is kifogásolja az elnök, hogy a törvény értelmében a kormány válogatja majd ki a finanszírozásra érdemesített rendezvényeket, megszabva a finanszírozás összegét is, anélkül, hogy a jogszabály szövegében megtalálhatók lennének a kiválogatás kritériumai.

Mindezek miatt parlamenti felülvizsgálatra van szükség A román nemzetet egyesítő háború (1916 - 1918) és nagy egyesülés centenáriumának törvénye tekintetében, szem előtt tartva a centenáriumi ügyosztály átszervezését és a centenáriumi miniszteri bizottság létrehozásáról szóló új rendelkezéseket is - érvelt Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS