2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ 100 ezer lejes összeghatárhoz kötné a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését

2017. október 26. 09:49, utolsó frissítés: 09:57

Külön törvénybe foglalja az igazságügyi minisztérium a hivatali visszaélés és a szolgálati hanyagság bűncselekményével kapcsolatos szabályozást, ezért nem fogalmazott meg állásfoglalást ebben a témában – nyilatkozta szerdán Mariana Moţ államtitkár az igazságügyi kérdésekkel foglalkozó parlamenti különbizottság ülésén.

Az RMDSZ legalább 100 ezer lejes károkozáshoz kötné a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt szerint nincs szükség összeghatárra.

A Szociáldemokrata Pártot képviselő Florin Iordache vezette parlamenti bizottság azokról a javaslatokról tárgyalt szerdán, amelyeket a törvényhozók és a szakmai szervezetek, intézmények terjesztettek elő annak érdekében, hogy összhangba hozzák a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőeljárási törvényt az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A hivatali visszaélés és a szolgálati hanyagság bűncselekménye kapcsán Mariana Moţ igazságügyi államtitkár azt mondta, az ezekkel kapcsolatos szabályozást külön törvénybe tervezi foglalni a szaktárca, ezért nem nyújtott be javaslatot a témában.

Florin Iordache bizottsági elnök hangsúlyozta, a Btk. erre vonatkozó, 297-es cikkelyét mielőbb rendezni kell, hogy megfeleljen mind az alkotmánybíróság döntéseinek, mind a nemzetközi egyezményekbe foglaltaknak.

A 297-es cikkely módosítására az RMDSZ, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt nyújtott be javaslatokat. Az RMDSZ legalább 100 ezer lejes károkozáshoz kötné a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését, és hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbüntetést róna ki érte.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt szerint nem kell összeghatárhoz kötni a hivatali visszaélést, a Mentsétek meg Romániát Szövetség azonban megjegyzi, hogy “mellékváltozatként” az 1.000 lejes alsó határt javasolja. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS