2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy nap alatt több százan szabadultak a romániai börtönökből

2017. október 26. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

184 rabló, 135 tolvaj, 33 különböző bűncselekményért elítélt személy és 47 erőszaktevő szabadult október 19. és 23. között a romániai börtönökből a büntetésük lejárta előtt.


Az ok, amiért ezeket az embereket ki kellett engedni az, hogy a fogva tartási létesítmények nem felelnek meg az Emberi Jogok Európai Egyezménye által kiszabott feltételeknek. Ez a szám a továbbiakban növekedni fog, állítja a digi24.ro.
A kiengedett bűnözők többsége előre megfontolt szándékkal követte el tettét amiért börtönbe került, állítja a hírportál.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága eddig több mint ötszáz romániai panaszosnak ítélt meg kártérítést, mert a román börtönkörülmények sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkét.

A román parlament tavasszal elfogadta a túlzsúfolt börtönökben lévő elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvényt, ami minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra, vagy más szempontból nem megfelelőek a körülmények.

A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy az EJEB szabványainak megfelelően minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.Az index értesülései szerint Sorin Dumitrascu, a büntetés-végrehajtási intézetek országos vezérigazgatóságának volt vezetője nem ért egyet a döntéssel.

Véleménye szerint a most szabadult elítéltek nyolcvan százaléka egy éven belül visszaesik, így a romániai börtönök zsúfoltságát a mostani törvény csak átmeneti jelleggel tudja megoldani. ( hírszerk )

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS