2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A romániai börtönök helyzetéről vitáztak a képviselőházban

2017. november 14. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

A parlament alsóházának plénuma november 13-án a romániai börtönök helyzetéről vitázott.


Antal István János szerint a nem megfelelő börtönkörülmények miatt fizetett bírságok nem oldják meg a rendszer problémáját, ezeket az összegeket a börtönök javítására kell inkább fordítani
 
„Évről évre több panasz érkezik az Emberi Jogok Európai Bíróságára a romániai nem megfelelő börtönkörülmények, és a börtönök túlzsúfoltsága miatt. A panaszok következtében a bíróság pénzbüntetéseket ró ki Romániára. Véleményem szerint ezeket az összegeket kifizetődőbb lenne a börtönkörülmények javítására fordítani” – nyilatkozta Antal István János RMDSZ-es képviselő hétfőn, november 13-án, azt követően, hogy a parlament alsóházának plénumában szólalt fel a romániai börtönök helyzetéről szóló vitán.

A képviselőház petíciós ügyeket és visszaéléseket vizsgáló szakbizottságának tagja rámutatott: az egyik leggyakrabban tapasztalt probléma a börtönök túlzsúfoltsága, hiszen a 303 férőhelyes sloboziai börtönben például 467 fogvatartott van.

Ennek értelmében, az RMDSZ parlamenti csoportja törvénymódosító-javaslatokat fogalmazott meg a börtönbüntetések letöltését szabályzó törvénytervezethez, amelyekben az Emberi Jogok Európai Bírósága által megfogalmazottak betartását szorgalmazza. 

„Romániának fel kell zárkóznia a nemzetközi intézmények által előírtakhoz, illetve az általa aláírt egyezményekben foglaltakhoz, annak érdekében, hogy ezt a visszás helyzetet rendezni tudja. Románia 1994-ben ratifikálta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az elmúlt évben pedig a kormány egy memorandumot fogadott el, amely egy két éves cselekvési tervet hagy jóvá a fogvatartási körülmények javítására, azonban Románia mind a mai napig nem tesz eleget a fent említett dokumentumban vállaltaknak” – összegzett Antal István János. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS