2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyszerűbben köthetnek akár 7–10 évre szóló szerződést a legelőkre az állattartó egyesületek és gazdakörök

2017. november 16. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Törvénymódosító javaslatot dolgozott ki Sebestyén Csaba RMDSZ-es képviselő, amely az önkormányzatok tulajdonában lévő legelők igénybevételét egyszerűsíti a gazdák számára.

A képviselőház mezőgazdasági bizottsága azt a sürgősségi kormányrendeletet tárgyalta a héten, amely a legelők használatát és a legeltetést szabályozná.

Az önkormányzatok tulajdonában lévő legelőket versenytárgyalás nélkül, közvetlen odaítéléssel, a hatályban lévő törvények értelmében a helyi gazdakörök és egyesületek csak akkor vehetik igénybe, ha jószágaikat az egyesület nevére átírták – tájékoztatott Sebestyén Csaba, majd hozzátette, hogy ez a rendelkezés hátrányosan érintette a gazdákat, hiszen az átíratás miatt sok esetben elestek az állat után járó támogatásoktól.
 
„A jelenlegi törvény előírásai megnehezítik a gazdák életét. Például a legeltetési időszak alatt nyert tejet nem lehet a termelési regisztrációba bevezetni, hiszen a jószág, amelytől az származik, jogilag nem a gazda tulajdonát képezi.

Termelési regisztráció nélkül azonban nem értékesíthető a tej és a tejtermék. Ugyanakkor eladni sem lehet egy állatot, amíg az a gazdaegyesületre át van íratva” – érvelt a Hargita megyei képviselő.

A Sebestyén Csaba által kidolgozott törvénymódosító javaslat ezt a problémát hivatott megoldani: a legalább egy éve bejegyzett helyi állattartó egyesületek és gazdakörök egyszerűbben köthetnek akár 7–10 évre szóló szerződést a legelőkre, hiszen a jogszabálytervezet értelmében elegendő, ha az egyesület egy tagnévsort csatol az igényléshez, ezzel bizonyítva, hogy a gazdakör tagjai rendelkeznek a legelőfelület lefedéséhez szükséges állatokkal.

A módosítást egyöntetűen fogadta el a parlament alsóházának szakbizottsága. „A továbbiakban is azért dolgozunk, hogy a termelők dolgát megkönnyítsük, és kiküszöböljük a szabályzások szükségtelen akadályait. A vidéki családi vállalkozások prioritást jelentenek a Szövetség számára” – hangsúlyozta a mezőgazdasági szakpolitikus.  (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS