2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eladják a BCR negyedét

2004. március 30. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

A kormány döntése értelmében a BCR újabb 25%-át adják el a következő hónapokban, nemzetközi versenytárgyaláson – jelentette be Mihai Tanasescu. A pénzügyminiszter elmondta, a döntést abban a reményben hozták, hogy a privatizációs piacon jó árat érhetnek el a banki részért.

Az EU a múlt hónapban arra figyelmeztette Romániát, hogy a 2007-es tervezett EU-belépési dátum halasztódhat, ha nem gyorsítják fel a gazdasági reformokat. Elemzők szerint a kereskedelmi bank gyors eladása segíthet a bírálatok leszerelésében, azzal, hogy javítja a privatizációs listát.

Románia a BCR 25%-át az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és a Világbank befektetési részlegének, az IFC-nek adta el - fele-fele, vagyis 12,5-12,5%-os arányban - 222 millió dollárért tavaly, miután az eladást célzó korábbi kísérletek, elsősorban a nemzetközi érdeklődés hiánya miatt kudarcot vallottak.

Románia korábban ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy a bankágazat bevételeinek harmadát adó BCR-t 2006-ig stratégiai befektetőnek adja el. Egyelőre az állam még 44%-ot birtokol a bankban, öt befektetési alap pedig együtt 30% körüli résszel rendelkezik. (figyelőnet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS