2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyon megdrágult a tojás. Elégedetlen a mezőgazdasági miniszter

2017. november 22. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Indokolatlanul nőtt meg a tojás ára az utóbbi időben, jelentette ki Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki szerint Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke felesleges, az ország érdekeivel ellentétes adatokat és elemzéseket tett közzé.


A kormányülés elején a miniszterelnök érdeklődésére Petre Daea elmondta: ellenőrzőcsoportot hoztak létre az általa vezetett tárcán belül, amely az élelmiszerárak növekedésének okait lesz hivatott megvizsgálni. Ugyanerre kérte fel a Versenytanács vezetőjét is, ugyanis az árak emelkedésének mértéke nem tűnik indokoltnak a minisztériumi illetékesek által elvégzett számítások alapján.

Mihai Tudose kormányfő szóba hozta, hogy a médiában karikatúrák jelentek meg „bundákat viselő tyúkokról, mert annyira megnőtt a tojás ára”.

Erre reagálva a mezőgazdasági miniszter kifejtette: 36 baniba kerül a mezőgazdásznak egy tojás termelése, 'innen az 1 lejig (egy tojás ára jelenleg - szerk. megj.) indokolatlan a különbség véleményünk szerint'. Daea azt is kifejtette, hogy a Versenytanács elnöke „országellenes” magyarázatot adott, mert „azt mondani, hogy a költségvetési hiány okozza az árkülönbségeket, nekem túlzásnak tűnik”.

A mezőgazdasági tárca vezetője hozzátette: felszólítja a Versenytanács elnökét, hogy tartózkodjék a „felesleges” elemzésektől.

„Folyton ígéri, hogy küld nekem dokumentumokat és adatokat. November 15-én kértem írásban, de azóta se kaptam semmiféle írott tájékoztatást a Versenytanácstól, hogy lássuk, mi van a piacon”, mondta Daea.

Az élelmiszerárak növekedésének okait a szaktárcán kívül Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, az országos adóhivatal képviselői, valamint ezzel párhuzamosan a Versenytanács is elkezdte kivizsgálni.

"Véleményem szerint a tojás ára indokolatlanul nőtt meg” szögezte le a kormányülés kezdetén Daea. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS