2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Döntött a különbizottság: az államfő nem utasíthatja vissza a Legfelsőbb Bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését

2017. november 24. 14:30, utolsó frissítés: 14:45

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság arról döntött pénteken, hogy az államfő nem utasíthatja vissza a Legfelsőbb Bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését.

A bírák és ügyészek jogállására vonatkozó, a különbizottság által tett módosítások értelmében „a Legfelsőbb Bíróság elnökét és alelnökeit az államfő nevezi ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói szakosztályának javaslatára, a Legfelsőbb Bíróság azon bírái közül, akik már legalább két éve dolgoznak az említett intézménynél és az utóbbi három évben nem részesültek fegyelmi megrovásban.

Románia elnöke nem utasíthatja vissza az 1-es bekezdésben felsorolt vezetői tisztségekre javasolt személyek kinevezését”.

Az utóbbi mondatban foglaltakat a CSM javasolta, és a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogatta.

A jelenleg hatályos törvény úgy szól, hogy az államfő csak indokolt esetben utasíthatja vissza a javasolt személyek kinevezését az említett tisztségekbe, a visszautasítás indoklását pedig a CSM tudomására kell hoznia.

A különbizottság tagjai arról is döntöttek, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnökét és alelnökeit Románia államfője hívhatja vissza tisztségükből, a CSM bírói részlegének javaslatára, ha a testület tagjainak egyharmada vagy a bíróság közgyűlése kéri ezt.

A Legfelsőbb Bírósághoz való felvételi versenyvizsgán azok a bírók vehetnek részt, akik három évet dolgoztak már az ítélőtáblánál, az utóbbi három kiértékelésnél „nagyon jó” minősítést szereztek, az utóbbi három évben nem részesültek fegyelmi megrovásban, és bírói tisztségben már legalább 18 éve tevékenykednek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS