2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az igazságügyi miniszter szerint az USA külügyminisztériuma úgy fejezi ki magát, ahogy megengedik neki

2017. november 28. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma úgy fejezi ki magát, ahogy megengedik neki, mondta kedden Tudorel Toader igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy a parlamentet nem akadályozhatják meg a törvényhozásban.

„Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma úgy fejezi ki magát, ahogy megengedik neki. Én is olvastam a közleményt, és két kifejezési irányt fedeztem fel benne.

Az első részben kifejezi aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a törvénycsomag aláásná a korrupcióellenes harcot, gyengítené a román igazságszolgáltatás függetlenségét.

Itt egyértelműen az egész javaslatcsomagra utal, amellyel módosítanák az igazságügyi törvényeket. A törvénycsomag most a parlamenti különbizottság előtt van, márpedig a parlamentet biztosan nem lehet megakadályozni a törvényhozásban, mert az Alkotmány értelmében ez a küldetése, ez a jogköre.

A második részben, az én olvasatom szerint, nem a teljes törvénycsomagra tesz utalást, hanem annak bizonyos részeire, amelyek gyengíthetik a jogállamiságot, és veszélyeztethetik a korrupcióellenes harcot”, nyilatkozta Toader.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, reméli, hogy méltányos és alkotmányos törvények születnek, amelyek nem befolyásolják a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumi szóvivője, Heather Nauert egy sajtóközleményben azt írta: „Az Amerikai Egyesült Államok aggodalommal vette tudomásul, hogy Románia parlamentje olyan törvényeket készül elfogadni, amelyek aláásnák a korrupcióellenes harcot, és gyengítenék a romániai igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét”.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS