2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ügyészségen tesz feljelentést az EMNP szakpolitikusa a Szamos szennyezése miatt

2017. november 28. 15:10, utolsó frissítés: 15:16

Az ügyészségen tesz feljelentést Babos Krisztina, az Erdélyi Magyar Néppárt szakpolitikusa a Szamos szennyezése miatt, az Unicarm hús- és tejfeldolgozó vetési üzeme ugyanis tovább szennyezi a folyót annak ellenére, hogy idén május óta több alkalommal is fel lett hívva a lakosság és a szakhatóságok figyelme a környezetszennyezésre.
November 23-án a Szatmár megyei cég telepéről a folyóba vezető csőből sárgás, erősen ammóniaszagú, szerves vegyületekkel szennyezett víz, valamint sűrű állagú, büdös, iszapszerű folyadék ömlött a Szamosba, akárcsak az elmúlt félévben végzett vizsgálatok során.

Mint ismeretes, a problémát első ízben ez év májusában jelezte Baranyi Krisztina magyarországi politikus, majd két alkalommal (júliusban és szeptemberben) megerősítette a Greenpeace is az értesüléseket, a vizsgálatok szerint az Unicarmtól származó használt víz jelentős mértékű, szerves anyagokkal történt szennyezést mutatott.

A Néppárt által augusztusban bevizsgáltatott mintából (melyet túlságosan sűrű állaga miatt nem vízként, hanem iszapként elemzett egy akkreditált laboratórium) pedig egyebek mellett nehézfém-szennyezést mutattak ki.

„Hivatalos értesítést küldtem a kihágásokkal kapcsolatban a román szakhatóságoknak: a Vízgazdálkodási Hivatalnak, a Környezetvédelmi Őrszolgálatnak és a Környezetvédelmi Ügynökségnek, azonban a problémákat fél év alatt sem sikerült orvosolni, ezért kénytelen vagyok feljelentést tenni.

Felháborító volt a vízügy hozzáállása, melytől hiába kértem, hogy közöljék, mekkora összegre büntették a céget és pontosan milyen kihágások miatt – mindössze annyit válaszoltak, hogy ezek bizalmas információk, ezért nem osztják meg velem és a közvéleménnyel, mit tettek a természetpusztítás megállítása érdekében.

A Környezetvédelmi Őrszolgálattól azt a választ kaptam, hogy 60 ezer lejre büntették meg a céget, továbbá kötelezték arra, hogy a termelését csökkentse le olyan szintre, hogy a szennyvíztisztító kapacitását ne haladják meg.

Ez szemmel láthatólag nem sikerült. Furcsamód a Környezetvédelmi Őrszolgálat válaszából sikerült megtudnom azt is, hogy a Vízügyi Hatóság mennyire büntette a céget, eszerint a vízügy 40 ezer lejre bírságolta az Unicarmot.

Úgy vélem, a szakhatóságok által kiszabott, összesen 21 500 eurót kitevő büntetés aránytalanul kicsi, továbbá szerintem fel kellett volna függeszteniük a cég környezetvédelmi engedélyét mindaddig, amíg meg nem oldja a jelzett problémákat. Remélem, az ügyészség hatékonyabb munkát végez majd”, fejtette ki Babos Krisztina.

A Környezetvédelmi Őrszolgálattól származó információk szerint a gondokat elsősorban az okozta, hogy az Unicarm a tevékenysége folyamatos bővítésével meghaladta szennyvíztisztító rendszerének kapacitását.

A vállalat vezetősége egyébként a jelek szerint tisztában van ezzel, ezért 2015-ben kérvényezte a kapacitásának megfelelő, úgynevezett integrált környezetvédelmi engedély kibocsátását.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ezt azonban megtagadta, mivel, a hatóság tájékoztatója szerint, a cég képviselői nem nyújtották be határidőig a kért dokumentumokat. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS