2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FSLI: Romániában 250.000-re becsülik a tanulási zavarral küzdő gyermekek számát

2017. november 28. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Világszinten a gyermekek 10 százaléka tanulási zavarral küzd, és 3-5 százalékban súlyos esetekről van szó. Romániában 250.000-re becsülik a tanulási zavarral küzdő gyermekek számát - hívja fel a figyelmet közleményében a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

"A súlyosan diszlexiás, diszgráfiás vagy diszkalkuliás gyerekek a klasszikus módszerekkel nem tudnak megtanulni olvasni, írni, számolni, rájuk külön oda kell figyelni ahhoz, hogy a többiekkel egyenlő esélyeket biztosítsunk nekik" - áll a közleményben.

A FSLI szerint Romániában nem létezik pontos statisztika a tanulási zavarokkal küzdő gyerekekről, így nehéz rajtuk segíteni.

"A FSLI becslései szerint hozzávetőlegesen 250.000 gyerekről lenne szó, akiknek különleges oktatási és tudásfelmérési körülményeket kell biztosítani, az őket tanító pedagógusoknak pedig megfelelő képzésben kell részesülniük" - mutat rá a közlemény.

A tanügyi szakszervezetek - Bukarest önkormányzatával közösen - konferenciát szerveztek kedden a tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknek az iskolába való beilleszkedéséről. A projekt célja többek között megértetni, hogy milyen nehézségekkel küszködnek ezek a gyerekek, továbbá elősegíteni a tanulási zavarokra való hajlam felismerését.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS