2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A románok egységét jelképező emlékművet emeltetne a Lakócán több román szervezet

2017. november 28. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

A románok egységét jelképező emlékművet emeltetne az egyesülés centenáriuma alkalmából Kovászna megye legmagasabban fekvő pontján, a Lakócán több Kovászna és Hargita megyei román szervezet.


Az alkotás A nemzeti lét és a románság egységének emlékműve címet viselné, és felállításának ötlete a tavaly elhunyt Gheorghe Vrabie képzőművésztől származik, aki a Moldovai Köztársaság és Chişinău címerét is tervezte - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ igazgatója, Ioan Lăcătuşu.

"Ennek az érzelmi jelentősége abban áll, hogy ez a csúcs köti össze Moldvát Erdéllyel és Havasalfölddel. A művész lánya, a Chişinăuba élő Georgeta Vrabie rendelkezésünkre bocsátotta apja argumentációját, azzal a kéréssel, hogy ismertessük az illetékes intézményekkel, és ezt a projektet is foglalják bele az 1918. december 1-jei nagy egyesülés centenáriuma alkalmából előkészített programba" - mondta.

Ioan Lăcătuşu szerint a Kommandó község területén, 1.777 méter magasan fekvő Lakóca-tetőn helyet kapó emlékmű szimbolikus jelentőségén túlmenően akár turistalátványossággá is válhat, ahhoz a kereszthez hasonlóan, amely a Bucsecs-hegységben levő Caraiman-csúcson található.

Az igazgató hozzátette, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumához tartozó mindegyik szervezet felkarolta és támogatja a projektet.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS