2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másodszor is elfogadta a parlament a differenciált érettségire és kisérettségire vonatkozó törvénymódosítást

2017. december 05. 11:09, utolsó frissítés: 11:11

„Az RDMSZ frakcióinak összehangolt munkája eredményeként változatlan formában fogadta el a parlament immár másodjára a magyar diákok differenciált román kisérettségijére és érettségijére vonatkozó törvénymódosító javaslatunkat. Ez azt követően került ismét a törvényhozás asztalára, hogy az államfő alkotmányossági kifogást emelt az RMDSZ kezdeményezését is tartalmazó jogszabálycsomag egyes előírásai ellen. A szenátus plénuma döntő házként tárgyalta újra a törvénytervezetet, és ma elfogadta azt olyan formában, hogy annak szövegében megőrizte az anyanyelvi oktatásban résztvevő diákok román nyelvű speciális vizsgáira vonatkozó előírásokat. Reméljük, hogy ezzel végleg elhárul minden akadály a differenciált román nyelvű képességvizsga és érettségi bevezetése elől” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, azt követően, hogy a szenátus plénuma megszavazta a 2016/68-os sürgősségi rendeletet törvényi erőre emelő jogszabályt, amely az RMDSZ módosító javaslatát is tartalmazza.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: „a Szövetség kezdeményezése egy teljesen logikus lépést vezet be az oktatásban, és egy diszkriminációt szüntet majd meg, hiszen a magyar diákok, akik speciális tanterv alapján tanulják a román nyelvet és irodalmat, hátrányt szenvednének, ha ugyanazt a tételt kapnák, mint román anyanyelvű társaik, holott más a tananyaguk, más tankönyvből készülnek. 2011-ben az RMDSZ kormányzati munkája során belefoglalta az oktatási törvénybe, hogy a kisebbségi oktatásban részt vevő diákok speciális tanterv alapján tanulják a román nyelvet. Az elkövetkező években végzős osztályokba cseperednek azok a magyar diákok, akik ezen új, számukra készített tanterv alapján tanulják a románt, ezért fontos, hogy mielőbb bevezessük számukra a differenciált vizsga lehetőségét.”
Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei törvényhozója hangsúlyozta, a differenciált érettségi bevezetése mellett a Szövetség módosítása tisztázza a magyar pedagógus-továbbképző központ beindításának jogi keretét is. „A tanügyi rendszer a pedagógusok számára különböző továbbképzéseket ír elő, ezek elvégzését bizonyos pontszámmal honorálja. A magyar továbbképző központ lehetőséget teremt majd a magyar pedagógusoknak, hogy a képzéseket anyanyelvükön végezzék. Az itt megszerzett pontok a pedagógusok szakmai előmenetelét segítik, a vezető tisztségek betöltésére szervezett versenyvizsgákon elengedhetetlenek. A magyar továbbképző központ megszervezésére 2 éve biztosított az anyagi keret, de az intézmény beindításához szükség volt a jogi háttér tisztázásra” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS