2024. július 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Autonómia-konferencia kezdődött Szovátán

2004. április 01. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

Autonómia és integráció címmel az önkormányzatok perspektíváiról tart kétnapos konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Szovátán, a Danubius Szállodában. A találkozó tegnap délután Hévizi Józsa Területi és egyházi autonómia Magyarország történetében című kötetének bemutatásával kezdődött. A konferencia ma délelőtt tíz órakor Tőkés Lászlónak, az EMNT elnökének megnyitó beszédével kezdődik.


Ezután az autonómiaformák és önkormányzatok az európai országokban témakörben a következő előadók szólalnak fel: Andreas Gross, az Európa Tanács (ET) raportőre, Komlóssy József SENCE-alelnök, Cristoph Pan, a dél-tiroli etnikai intézet vezetője, Ignasi Guardans, Katalónia képviselője az ET-ban, Gunnar Jansson, az ET korábbi romániai raportőre, Lloyd Quinnan, a Skót Nemzeti Párt képviselője, moderátor Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke.

Délután a hazaiaké a szó, Autonómiakoncepciók Romániában alcím alatt előadást tart dr. Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Dan Pavel politológus, Bakk Miklós politológus, Gabriel Andreescu, a Helsinki Bizottság képviselője, Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke, Szász Jenô, a Magyar Polgári Szövetség elnöke és Niculescu Tóni, az RMDSZ integrációs és külügyi bizottságának elnöke, moderátor Bodó Barna politológus.

Április 2-án, pénteken kelet-európai integráció és autonómia esélyek címmel további előadókat hallgathatnak meg a résztvevők. Felszólalnak: Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Adrian Severin, az EBESZ romániai küldöttségének vezetője, Eberhard-Wolfgang Wittstock, a Romániai Német Demokratikus Fórum képviselője, moderátor Lőrincz Csaba. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS