2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ meghosszabbítaná az útlevelek érvényességi idejét

2017. december 07. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Jelenleg Romániában a 12 évnél idősebb igénylők 5 évig érvényes egyszerű elektronikus útlevelet kapnak, az uniós tagállamok túlnyomó többségében kétszer ekkora időtartamra, 10 évre állítanak ki útlevelet: Ausztriában, Csehországban, a balti államokban, az északi államokban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Brittaniában, Szlovéniában, Spanyolországban, és Magyarországon például mind 10 évre szól az útlevél.

„Az RMDSZ törvénymódosító tervezetet iktatott a parlamentben arra vonatkozóan, hogy tíz évre hosszabbodjon az útlevelek érvényességének időtartalma a 25 évesnél idősebb igénylők esetében.

Ezzel egyrészt az uniós államok többségének gyakorlatához igazítanánk a romániai útlevél-kibocsátást, másrészt megoldódna a megyei útlevélosztályokon főként a nyári időszakban tapasztalt torlódás.

Időt, és főleg pénzt spórolnánk meg az állampolgároknak és a kibocsátó intézményeknek egyaránt, és felére csökkenne az útlevél-kibocsátás közigazgatási terhe”, magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a jogszabály-módosítás kezdeményezője.

Cseke Attila arról is beszámolt, a 12 és 25 év közöttiek esetében a jogszabály-módosítás megőrizné az öt éves érvényességet az egyszerű elektronikus útlevél esetében. „12 és 25 év közötti életszakaszban változnak a legnagyobb mértékben az arcvonások. Ilyen értelemben indokolt, hogy e korcsoport számára megmaradjon az ötéves érvényesség. 25 éves kor felett az arc fiziológiai változása már kevésbé látványos, ezért az útlevelet elegendő 10 évente cserélni” – mondta az RMDSZ szenátora. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS