2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

231 ezer aláírást gyűjtött az RMDSZ a Minority SafePackre

2017. december 08. 15:05, utolsó frissítés: 15:15

Ma reggelig 231 ezer aláírás gyűlt össze a Minority SafePack európai kisebbségi polgári kezdeményezés támogatására Erdélyben – jelentette be Kelemen Hunor a pénteki, marosvásárhelyi SZKT-n. A vállalt 250 ezer aláírást össze fogjuk gyűjteni, és letesszük az asztalra – ígérte a szövetségi elnök.

Az őshonos kisebbségek értéket jelentenek az EU-nak, és ha valóban fontos ez az EU-nak, ha meg akarja őrizni nyelvi és nemzeti sokszínűségét, előbb-utóbb lépnie kell az érdekükben. Az EU nem lehet megosztott, nem lehet az, hogy Dél-Tiroltól Dániáig a kisebbségek jogai biztosítottak, és emellett van egy problémás Közép-Kelet-Európánk – mondta Kelemen.

Porcsalmi Bálint beszámolt róla: pontosan 231228 aláírást gyűjtöttek eddig, ami egy nagyon jó részeredmény, de nem a végső siker, hiszen áprilisban egymillió európai uniós állampolgár támogatását kell felmutatni. Az ügyvezető elnök külön kiemelte a háromszéki szervezetet, amely már másfél hónappal ezelőtt teljesítette a vállalt aláírásszámot, amihez gyorsan felzárkózott Szilágy, majd Bihar, Gyergyó, és legutóbb Maros megye is. Bezterce-Naszód, Fehér, Kolozs megye és Udvarhelyszék is közel jár ehhez. Az ügyvezető elnök elmondta: „ne dőljünk hátra, hiszen nagyon sok munka áll előttünk. Ez egy olyan lehetőség, amely nem fog egyhamar visszatérni, és a politikai tétje is nagy. Most megmutathatjuk és bebizonyíthatjuk, hogy az RMDSZ az európai kisebbségvédelem élharcosa.”


Vincze Loránt FUEN-elnök bejelentette: Európában eddig 360 ezer aláírást gyűjtöttek össze a kisebbségvédelmi kezdeményezésre. Az aláírások számának növekedése és a különböző országokra vetített vállalások szerint a hátralévő nem egészen négy hónapban el kell érnünk a biztonságos 1.100.000 – 1.200.000 aláírást, vélekedett, példamutatónak nevezve az erdélyi aláírásgyűjtést.

“Európa napról-napra alakul át, nem mindig olyan irányba, amilyenbe mi szeretnénk, de minden változás magában hordozza annak esélyét, hogy a változásokat a mi javunkra hasznosítsuk, ha ott vagyunk, ahol a döntéseket hozzák, ha készen állunk a javaslatainkkal, ha tudunk harcolni ezekért. Európa nem maradhat közömbös az őshonos közösségek követelései iránt, nem kicsinyelheti le a kisebbségi nyelvek és kultúrák szerepét és védelmének fontosságát. De ehhez nekünk cselekednünk kell, dolgoznunk kell, következetesen és kitartóan. 250 ezer erdélyi aláírás ebben erősít, ebben jelent értéket!” – fogalmazott a FUEN elnöke.

“Olyan több mint két és fél évtizede páratlan javaslatcsomagot hoztunk létre, amely siker esetén hosszú időre meghatározza az európai kisebbségvédelmet, kudarc esetén pedig nagyon nehézzé tesz bármilyen további előrelépést” – figyelmeztetett Vincze. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS