2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elállt az igazságszolgáltatás átszervezésére tett javaslatai egy részétől a PSD-ALDE koalíció

2017. december 12. 22:21, utolsó frissítés: 22:21

Befejezte az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag előkészítését kedden a parlament különbizottsága. A PSD-ALDE kormánykoalíció az utolsó napon elállt több korábbi módosító javaslatától, amelyet az ellenzéki pártok és az ország nyugati szövetségesei a korrupcióellenes harc gyengítéseként értelmeztek.

A PSD-ALDE kormánytöbbség letett arról, hogy független intézménnyé léptesse elő a bírák és ügyészek szakmai ellenőrzését ellátó Igazságügyi Felügyeletet, amely jelenleg a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működik. A bizottság leszavazta azt a korábbi kormánypárti javaslatot is, hogy az alkotmány által a CSM mellett egy újabb felügyeleti szervet hozzanak létre a bírák és ügyészek ellenőrzésére.

A kormánytöbbség javaslatára külön ügyészség fogja kivizsgálni a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, ám - az eredeti javaslattól eltérően - ez sem önálló vádhatóságként, hanem a legfőbb ügyészség újonnan alakuló részlegeként fog működni, ha a kezdeményezést a parlament plénuma is megszavazza.

Az "engedmények" dacára az ellenzék továbbra is azzal vádolja a kormányoldalt, hogy korrupt politikusai védelmében próbálja "politikai pórázra" kötni az igazságszolgáltatást. Az önös érdekek bizonyítékának tekintik azt is, hogy a kormányoldal még az ülésszak vége előtt el akarja fogadtatni a teljes törvénycsomagot a kétkamarás parlament mindkét házában, a "sietséget" ugyanis annak tulajdonítják, hogy a korrupció vádjával bíróság elé állított koalíciós pártvezetők ügyében jövő tavaszra várható ítélet.

A kormánytöbbség szerint a törvénycsomag nemhogy politikai kontroll alá vonja az igazságszolgáltatást, hanem ellenkezőleg: függetleníti azt.

A bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvénytervezet hétfői elfogadása után az RMDSZ állásfoglalást adott ki arról, hogy nem akar ügyészállamot, és a jogállam erősítéséért szavazta meg a jogszabályt.

"Minden állampolgár érdeke az, hogy megvalósuljon a hatalmi ágak valós szétválasztása. Szükség van erre a törvényre - ez a jogállam működésének egyik garanciája. Ezek a módosítások nem akadályozzák a korrupcióellenes harcot, és mind a bírók, mind pedig az ügyészek esetében a politikai függetlenséget erősítik" - írta állásfoglalásában az RMDSZ.

A házbizottság szerdára tűzte napirendre az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag képviselőházi elfogadását, előtte azonban a cikkelyenkénti vita időtartamát korlátozó házszabály-módosítást készül elfogadni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS