2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem alkotmányellenes az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság létrehozása

2017. december 13. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság létrehozása ellen benyújtott óvást, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújtott be, közölték a testülethez közeli források.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség november 23-án emelt alkotmányossági kifogást az igazságügyi törvénytervezetekkel foglalkozó különbizottság létrehozását előíró parlamenti határozat ellen.

Az USR azzal indokolta ezt a lépését, hogy a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló koalíció „illegális hatáskörrel” látta el a különbizottságot, olyan jogkörrel ruházta fel, amely a két kamara szabályzata értelmében az állandó jogi bizottságokat illeti meg.

Az USR szerint a különbizottság létrehozását előíró határozatból kimaradt annak tisztázása, mi a testület valódi szerepe, és így zavar keletkezik a különbizottság és az állandó szakbizottságok hatáskörének szétválasztásakor, az itt születő törvénytervezetek sorsa pedig „bizonytalan” és „előreláthatatlan” lesz.

„Az Alkotmány értelmében az igazságügyi törvénytervezetekről, amelyeket illegálisan vitatnak meg Iordache különbizottságában, a szenátus és a képviselőház állandó jogi bizottságának is tárgyalnia kell, csak ezt követően fogadhatja el a két ház plénuma. Ez alapvető kitétele a kétkamarás parlament működésének" - szögezi le az USR.

Az alkotmánybírósághoz benyújtott óvás értelmében a PSD-ALDE „szuperbizottságot” hozott létre, amellyel a parlament két kamarájának jogi bizottságát próbálják meg helyettesíteni, ráadásul a házbizottság egyetlen döntéssel bármeddig fenntarthatja a szóban forgó testület meglétét, ami sérti egyrészt az alkotmányt, másrészt a két ház közös tevékenységeit irányító szabályrendszert, jelentette ki Vlad Alexandrescu, az USR alelnöke.

Később a Nemzeti Liberális Párt is úgy döntött, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a különbizottság létrehozását, arra hivatkozva, hogy az erre vonatkozó döntést az együttes ülések szabályzatának megsértésével hozták meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS