2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ősztől sugározhat az erdélyi magyar televízió

2004. április 02. 13:46, utolsó frissítés: 13:56

Várhatóan ősztől megkezdheti működését az Erdélyi Magyar Televízió, a sugárzás feltételeinek megteremtését is segítő pályázatokat áprilisban írja ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) — közölte a szaktárca vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.


Az IHM a magyar nyelvű kultúra határon túli népszerűsítésére és a televízió működtetéséhez szükséges technikai feltételek biztosítására 300 millió forint keretösszeggel ír ki pályázatot — mondta Kovács Kálmán. További 200 millió forintos keretösszeggel hirdetnek pályázatot az uniós csatlakozással kapcsolatos információk terjesztésére, népszerűsítésére. A miniszter hozzátette, a többi határon túli magyar terület számára is hasonló támogatási formákat terveznek.

Markó Béla szerint a televízió megalapítására létrehozott Janovics Jenő Alapítvány a 300 millió forintból megfelelő eszközöket tud vásárolni a televízió működtetéséhez. Emellett várhatóan több száz millió forintot tesznek majd ki a működtetési költségek — tette hozzá.

Az RMDSZ elnöke elmondta, az erdélyi magyar televízió nem a Duna Televízió vagy más televízió ellen jön létre. Működtetni is csak úgy lehet majd, ha felhasználják más médiumok tapasztalatait. "Más a jellege, más a célja egy olyan intézménynek, amely Erdélyben működik, amelyet erdélyi értelmiségiek működtetnek, és amely erdélyiekhez szól, és nyilvánvalóan más a szerepe a Duna Televíziónak, amely összmagyar televízió szándékával jött létre, és ezt a szándékot próbálja valóra váltani" — mondta Markó Béla.

Az IHM idén 300 millió forintot, a tavalyi keretösszegnél 50 százalékkal többet fordít a határon túli magyarság informatikai támogatására — közölte Kovács Kálmán, a szaktárca vezetője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a támogatásokat pályázati úton osztják szét, illetve képzésekre eMagyarország táborokra, a Magyarság az Információs Társadalomért Testület támogatására fordítják. A miniszter közlése szerint tavaly informatikai fejlesztésekre összesen 200 millió forint állt rendelkezésre, amelyből a romániai magyarság 97 millió forinttal részesült.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke elmondta, a 97 millió forintból meghirdetett felhívásokra összesen 641 pályázat érkezett, ebből informatikai eszköztámogatást 321-en, internet-hozzáférést, illetve -bővítést 190-en igényeltek, magánszemélyek és oktatási intézmények egyaránt. Tájékoztatása szerint a pályázatokat az elkövetkező napokban bírálják el. Markó jelezte, az említett célokra idén várhatóan 50 százalékkal nagyobb keretösszeget fordítanak majd.

Kovács Kálmán közölte, idén tervek szerint 11 eMagyarország informatikai tábort szerveznek, táboronként 500 diákkal. Az elképzelések szerint idén Székelyföldön is lesz ilyen rendezvény. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS