2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvényt vitatják a képviselőházban

2017. december 13. 17:37, utolsó frissítés: 17:38

Zajlik a képviselőházban az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvényt módosító tervezet vitája.


Az ellenzéki alakulatok képviselői bírálják a tervezetet, a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ szerint azonban a módosítások az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését szolgálják.

A Népi Mozgalom Párt képviselői bejelentették, hogy nem vesznek részt a szavazáson.

Cătălin Predoiu
nemzeti liberális párti képviselő egyrészt azt kifogásolta, hogy „gyorsított eljárással” tárgyalja a parlament a tervezetet, másrészt azt rótta fel, hogy nem vállalta fel azt az igazságügyi miniszter.

„Felfoghatatlan és példa nélküli, hogy az igazságügy megszervezéséről szóló tervezetet ne az igazságügyi miniszter vezesse fel, még ha a parlamenté is az utolsó szó”, mondta.

A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviselő Stelian Ion is az igazságügyi törvények módosítása kapcsán alkalmazott parlamenti eljárást kifogásolta.

„Rájöttek, hogy azt, amire oly hőn áhítoztak, sürgősségi kormányrendelettel nem tudják véghezvinni, és a parlamenti vita látszatát akarták kelteni, de most ezt is megtagadják. Ha azt gondolják, hogy egy ilyen törvényt 30 perc alatt meg lehet vitatni, nagyon tévednek”, fogalmazott.

Robert Turcescu PMP-s képviselő felszólalásában hangsúlyozta, nehezen hihető, hogy az, ami a parlamentben történik, az ország fejlődését szolgálná, majd bejelentette, hogy a PMP nem vesz részt az igazságügyi törvényeket módosító tervezetekről szóló szavazáson.

A vádakra reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti képviselő kifejtette, azért kezdeményezték a parlamenti különbizottság létrehozását, hogy legyen mód nyilvánosan megvitatni az igazságügyi törvények módosításait, és minden érdekelt fél meghallgatásával döntsenek ezekről.

„13 évvel ezelőtt a három törvényt nyilvános vita nélkül, felelősségvállalással módosította az akkori kormány, amelynek igazságügyi minisztere Monica Macovei volt”, emelte ki Iordache, hozzátéve, a PSD független, minden politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást szeretne.

Márton Árpád
RMDSZ-es képviselő szintén ama véleményének adott hangot, hogy a módosítások az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését szolgálják.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS