2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Porcsalmi Bálint üzent az USR-nek

2017. december 13. 17:56, utolsó frissítés: 2017. december 14. 09:53

Porcsalmi Bálint az RMDSZ ügyvezető elnöke az igazságügyi törvények módosítása kapcsán üzent az USR-nek. A politikus üzenetét, amelyet az alábbiakban közlünk, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tette közzé a Facebook oldalán: Porcsalmi Bálint rendet tesz az USR fejében címmel.

„Olvasom az USR politikusainak magyar üzenetét. Azt írják benne, hogy milyen csúnya az RMDSZ, amiért az igazságszolgáltatás reformját támogatja.

És ez szerintük „eltéríti az országot az európai, az euroatlanti útról, s évtizedekkel veti vissza a fejlődését a történelemben”, bármit is jelentsen ez.

És még írják, hogy egyébként gyönyörű országunkat egy csomó más baj, nyavalya is sújtja. Jó. Értem én, hogy a tavalyi kampány óta most újra szükségét érezték annak, hogy szóljanak a magyarokhoz is.

De elvártam volna, hogy legalább egy érvet, egy törvénycikkelyt, egy konkrétumot beleírjanak a fogalmazásba, állításuk alátámasztására. Hát nem. Mint ahogy akkor sem volt magyarázat, amikor az alkotmánybíróságon megtámadták az egészségügyben a kisebbségek anyanyelvhasználatának kiterjesztését.

Vagy ahogy nem volt érvük, amikor az USR parlamenti képviselője az oktatási bizottságban, magából kikelve támadta a vásárhelyi iskola alapításáról szóló törvénytervezetünket. De akkor sem küldtek üzenetet, mikor zsinórban és zsigerből leszavazták március 15-ét vagy az anyanyelvhasználat bővítését a közigazgatásban.

De térjünk vissza a lényegre. Kedves USR-s kollegák!
Tudom, parlamenti fütyörészet, populizmus és érzelmekkel átfűtött propaganda-kommunikáció mellett igen nehéz konkrétumokról, tényekről is beszélni, netán érvelni. De próbáljuk meg! Egész pontosan melyik módosítás zavar titeket, melyik cikkely idézi elő az igazságszolgáltatás politikai függőségét?

A számonkérhetőség szószólóiként az zavar benneteket, hogy az új törvény kötelezővé teszi, hogy az a bíró vagy ügyész, aki hibázik, feleljen? Vagy azt akarjátok, hogy aki felelőtlen döntéseivel emberi sorsokat tesz tönkre, ne fizessen hibáiért – mint minden halandó polgár?

A demokrácia bajnokaiként az zavar, hogy a régi szekusok vagy az új titkosszolgák már nem lehetnek sem ügyészek, sem bírák? Vagy a transzparencia harcosaiként az irritál, hogy többé nem lehet titkosítani a hírszerző szolgálatok és az ügyészségek közötti titkos megállapodásokat? Vagy esetleg az téríti le az országot európai útjáról, hogy megemelik a bírák és ügyészek képzési idejét 2-ről 4 évre?

Az lenne az igazságszolgáltatás politikai alárendelése, hogy az ügyészek kinevezése csak a CSM által történik, még az államelnök sem szólhat bele? Vagy mi a baj? Azt hiszem, tudom: ti jogállamot prédikáltok másoknak, de közben az ügyészállam megerősítésén dolgoztok.

Az is lehet, hogy tudatlanul, akaratotok ellenére. Ez a legszomorúbb. Én még egyszer, és akárhányszor kell, elmondom – bátran, nem félszájjal, kéztördelve: mi hisszük, hogy ezek a törvények a jogállamot szolgálják.

Tisztább, egyértelmű szabályokat hoznak, reálisan szétválasztják az ügyészek és bírák hatáskörét (ami eddig nem így volt), számonkérhetővé teszik őket hibáikért.

Ha az a baj, ezt mondjátok. Ezt meg tudnám érteni, sőt tisztelni is. Csak arra kérlek, ne nézzetek hülyének bennünket, és ne nézzétek hülyének a magyarokat sem, akiket hibáinkkal együtt a legjobb belátásunk és tudásunk szerint próbálunk képviselni.

Mert a magyaroknak létkérdés a működő jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása – nemcsak papíron, hanem a törvényszéken is. Mert nekünk ez a legfőbb garancia arra, hogy jogainkat ne csorbítsák, hogy javainkat ne vegyék el.

Egy dologban azonban egyetértünk. Igaz, ezt már csak románul írtátok az üzenet végére. Így szól: Trăim împreună cu aceeași justiție. Mi viszont azt is szeretnénk: să trăim împreună cu o justiție care să fie aceeași pentru toți.

Magyarul: olyan igazságszolgáltatást akarunk, amely mindenki igazságát szolgálja”. (RMDSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS