2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elfogadta a képviselőház az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvénymódosító tervezetet

2017. december 13. 18:56, utolsó frissítés: 18:56

Cikkelyenként elfogadta szerdán a képviselőház plénuma az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvényt módosító tervezetet.


Mivel az ülésterem elektronikus szavazórendszere meghibásodott, a képviselők kézfeltartással voksoltak.

A jogszabály többek között előírja, hogy létrehozzák a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztályt.

Ez a legfőbb ügyészség keretében jön létre, és kizárólagos hatásköre a bírák és ügyészek által elkövetett korrupciós, hivatali és az igazságszolgáltatás megvalósulása ellen irányuló bűncselekmények kivizsgálása lesz.

Egy másik cikkely értelmében csak azok az ügyészek pályázhatnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) keretében ügyészi tisztségre, „akik nem részesültek fegyelmi büntetésben, szakmailag felkészültek, erkölcsi magatartásuk kifogástalan, legalább nyolc évet dolgoztak ügyészként vagy bíróként, és sikerrel vették a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi szakosztálya előtt tartott vizsgát”.

A tervezet azt is előírja, hogy a bírósági ítéletek indoklását az ítélet kimondásától számított legtöbb 30 napon belül kell megszövegezni, indokolt esetben azonban a határidő meghosszabbítható. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS