2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aggódik a DNA a Büntetőeljárási törvénykönyv tervezett módosításai miatt

2017. december 14. 16:12, utolsó frissítés: 16:13

A Büntető törvénykönyv és a Büntetőeljárási törvénykönyv tervezett módosításainak „pusztító hatása” lesz a bűnvádi eljárásokra nézve, mert a bűncselekmények kivizsgálásához „nélkülözhetetlen eszközöktől fosztják meg a nyomozó hatóságokat”, állítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A DNA csütörtöki közleménye rámutat, a Florin Iordache vezette parlamenti különbizottság az ártatlanság vélelméről és a tárgyaláson való jelenlét jogának megerősítéséről szóló európai uniós irányelv hazai törvénykezésbe való átültetésének szükségességére hivatkozva tervezi módosítani a Btk.-t, a 2016/343-as irányelv azonban, mint állítják, csak ürügy a tervezett módosítások elfogadására, amelyekkel csak akadályozni akarják a bűnüldöző szerveket a bűncselekmények feltárásában és bizonyításában.

A korrupcióellenes ügyészség közleményében állítja, az egyik tervezett módosítás értelmében köteleznék az ügyészeket, hogy a feljelentés iktatása után azonnal értesítsék erről azt a személyt, aki ellen a feljelentést tették.

A DNA hangsúlyozza, a nyomozó hatóságokat így olyan bizonyítási eszközök alkalmazásától fosztják meg, mint a hangfelvétel, a házkutatás vagy a tettenérés.

Egy másik kilátásba helyezett módosítás értelmében a gyanúsítottnak vagy vádlottnak jogában állna részt venni a tanúk kihallgatásán.

Ez is nehezítené a bűnvádi eljárást - véli a DNA -, sok esetben ugyanis a bűncselekmény feltételezett elkövetőjének jelenléte elbátortalanítja a tanút, főleg ha utóbbi a gyanúsított alárendeltje, amire hivatali visszaélés vagy korrupciós bűncselekmények esetén gyakran van példa. Jelenleg a törvény az ügyvéd számára teszi lehetővé, hogy részt vegyen a kihallgatáson.

Egy másik javaslat szerint az ügyészeket megfosztanák a gyors információ-hozzáférés lehetőségétől - állítja a DNA.

„Minden intézménynek kötelessége közölni a nyomozó hatóságokkal a bűnvádi eljárás keretében kért információkat, az adatbázisokhoz való hozzáférés csak felgyorsítja a bűncselekmények elkövetőinek azonosítását”, mutat rá a közlemény.

A DNA ugyanakkor azt állítja, egy tervezett módosítás megtiltaná, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék azokat, akik valamilyen korrupciós bűncselekményt, adócsalást vagy pénzmosást követtek el.

Egy másik javaslat értelmében, teszi hozzá a közlemény, „gyakorlatilag kivonnák a bűncselekmények köréből a hamis tanúzást”.

Ez a rendelkezés a kedvezőbb jog elve alapján a jelenleg kivizsgálás alatt álló ügyeket is érintené, ugyanakkor igen megnehezítené az igazság kiderítését, ha a tanúk annak tudatában tennének vallomást, hogy hazudhatnak, mert ennek nem lesz büntetőjogi következménye, mutat rá a közlemény.

Azt a javaslatot is kifogásolja a DNA, amely, mint állítják, ellehetetlenítené, hogy a vádlottat távollétében elítéljék, egy másik tervezett módosítás szerint pedig kiiktatnák a bizonyítási eszközök közül „a törvény betartásával készített hangfelvételeket”, ami szintén megnehezítené a bűncselekmények bizonyítását hangsúlyozza közleményében a vádhatóság. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS