2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A DNA főügyésze attól tart, hogy csökkenni fog a korrupcióellenes harc hatékonysága

2017. december 15. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze azt nyilatkozta csütörtökön, hogy amennyiben elfogadják a büntetőtörvénykönyvek tervezett módosításait, csökkenni fog a korrupcióellenes harc hatékonysága.

„A hatékony korrupcióellenes harcnak három előfeltétele van: az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége, egy olyan törvénykezés, amely lehetőséget teremt megfelelő eszközök használatára az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésére és bizonyítására, és (...) nem utolsó sorban, egy megfelelő struktúra, ami lehetővé teszi ezt a tevékenységet.

Az ügyészek függetlenségének megszüntetése, és a használt eszközök korlátozása (...) egész biztosan csökkenteni fogják a korrupcióellenes harc hatékonyságát' - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Laura Codruţa Kövesi”.

Hogy miként befolyásolják a tervezett változások az ügyészek munkáját, Kövesi azt mondta: megnehezítik azt. „Jelenleg, ha egy gyilkosság történik és a tettes egy gépkocsival elmenekül a helyszínről, az ügyész azonnal leellenőrizheti egy adatbázisban, hogy ki az autó tulajdonosa, és ezzel nagyot léphet előre az eset felderítésében.

Az egyik javaslat arra irányul, hogy megtiltsák az ügyészek hozzáférését különböző adatbázisokhoz, ami meglehetősen nehézkessé és időigényessé teszi a nyomozást”, magyarázta a főügyész.

Véleménye szerint az állampolgárok közinformációhoz való jutásának jogát korlátozza az a javaslat, amely szerint folyamatban lévő nyomozásról nem közölhetők részletek.

A főügyész azt mondja: az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2016-os, az ártatlanság vélelmére és a tárgyaláson való jelenlétre vonatkozó irányelvének alkalmazása csak „ürügy” arra, hogy csökkentsék az ügyészek munkájának hatékonyságát, hisz mind az ártatlanság vélelme, mind pedig a tárgyaláson való jelenlét joga már benne foglaltatik a hazai törvénykezésben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS