2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A FAIR-Mediasind vezetői tájékoztatták az Európai Bizottság képviselőit a sajtó függetlensége ellen indított romániai 'támadásról'

2017. december 17. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

A FAIR-Mediasind vezetői tájékoztatták az Európai Bizottság képviselőit a sajtó függetlensége ellen indított 'politikai támadásról' - írja a szövetség pénteki közleményében.

Leonard Pădureţ és Cristi Godinac, a kulturális és sajtóorgánumok dolgozóit tömörítő FAIR-Mediasind elnöke és ügyvezetője részt vett Brüsszelben a Live Performance párbeszédcsoport tanácsának ülésén.

'A jelenlévőket tájékoztattuk az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítása által a sajtó ellen indított politikai támadás körülményeiről, amelynek nyomán rendkívül súlyos helyzet alakult ki az országban' - írja a közlemény.

A FAIR Mediasind képviselői szerint, azáltal, hogy megtiltják, hogy folyamatban lévő ügyekről részleteket közöljenek, sérül az közinformációhoz való szabad hozzáférés joga és az újságírókat közönséges 'bűnözőkké' alacsonyítják.

Véleményük szerint ez éppen az indoklásként felhozott, az ártatlanság vélelmére vonatkozó Európai Uniós irányelvnek mond ellent.

Ebben az összefüggésben a Mediasind képviselői beszéltek az AGERPRES hírügynökség működését szabályozó törvény lehetséges módosításáról is, amelyet - véleményük szerint - ha a művelődési miniszter által javasolt formában fogadnak el, akkor ez a 'legnagyobb közszolgálati hírügynökség elpolitizálásához vezet'.

'Nem tekinthetünk el attól, hogy a politikai hatalom köreiben, egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy Magyarország mintájára, a három intézményt - közrádiót, köztévét és hírügynökséget - összevonják egy politikai irányítás alatt álló vezetőtanács alá, hogy ezzel a hatalom propagandaszócsövévé alakítsák át' - fogalmaz a közlemény.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS