2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Traktorral romboltak le egy házat Hargita megyében, amelyet önkényesen egy roma család foglalt el

2017. december 19. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

A Hargita megyei Kecset faluban helybéliek traktorral leromboltak egy közösségi tulajdonban levő házat, melyet évekkel ezelőtt önkényesen elfoglalt egy roma család, írja keddi számában az Udvarhelyi Híradó című napilap.


A szombaton elkövetett önbíráskodás után a rendőrség három személyt őrizetbe vett, és előzetes letartóztatásukat javasolta. A székelyudvarhelyi városi bíróság illetékese azonban az MTI-nek elmondta, az ügy nem került a bíróságra, így letartóztatásról nem döntöttek.

Egy, a lerombolt ház szomszédságában lakó asszony a lapnak elmondta: szombaton délután traktorral vonult a pásztorkodásból élő roma család által lakott házhoz több helybéli férfi, és arra utasították a bent lévőket, hogy azonnal hagyják el az épületet.

Ezután bementek az egyszobás házikóba, ahonnan kidobáltak néhány berendezési tárgyat, majd a traktorhoz kötöttek egy gerendát, és lerombolták a házikót. Az asszony hozzátette: a házból a lerombolás előtt elmenekült gyermekeket ő fogadta be a házába, az anyjukat vasárnap óta nem látták.


Fotó: Barabás Ákos (Székelyhon)

Kecset közigazgatásilag Farkaslaka községhez tartozik. A község polgármestere, Kovács Lehel a lapnak elmondta: a lerombolt épület a falu lakóinak a tulajdonát képezte, egy mára megszűnt mezőgazdasági társulás építtette korábban.

A polgármester szerint a roma család önkényesen költözött az épületbe, és a falubeliek többszöri felszólítása ellenére sem költözött ki. Ráadásul a család tagjait kisebb-nagyobb lopásokkal, a helybeli gyerekek megfélemlítésével vádolták.

Egy alkalommal az is felmerült, hogy a falubeliek összeadnak pénzt, és házat építenek a családnak azon a településen, ahonnan a faluba költöztek, de a család nem fogadta el, így folyamatosan nőtt a feszültség a településen.

„Bizonyára megvolt az oka a történteknek, de akkor sem ez a megoldás. Mindig a békés utat kell választani”, idézte az Udvarhelyi Híradó Kovács Lehel polgármestert.

A rendőrség hétfői közleménye szerint az őrizetbe vett férfiakat csendháborítással, erőszakos cselekedetekkel és ütlegeléssel, valamint rongálással gyanúsítják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS