2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem halasztják az igazságügyi törvények vitáját február 1-jére

2017. december 20. 13:20, utolsó frissítés: 13:22

Elutasította szerdán a szenátus plénuma az ellenzék arra vonatkozó igénylését, hogy halasszák el február 1-jére az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését szabályozó törvény módosításait tartalmazó tervezetek vitáját.

A Népi Mozgalom Párt szenátora, Traian Băsescu ismét benyújtotta azt a kérést, amelyet kedden, a bírák és ügyészek jogállását módosító és végül elfogadott törvénytervezet vitája előtt is előterjesztett.

Ezúttal is a vita és a szavazás halasztását kérte, felszólalásában hangsúlyozva, hogy bár szerinte számos pozitív módosítás is fellelhető a tervezetekben, túl nagy a bizalmatlanság ezekkel kapcsolatban.

„Javaslom, hogy halasszuk a szavazást február 1-jéig, az új ülésszak kezdetéig, hogy legyen idejük a politikusoknak, szakembereknek, újságíróknak kielemezni ezeket a módosításokat, az állampolgároknak pedig korrekt tájékoztatásban legyen részük mindazzal kapcsolatban, ami történik. Amennyiben nem vonják vissza a napirendről a két törvénytervezetet, a PMP nem vesz részt a plénum munkálatain”, mondta Băsescu.

Hasonló igénylést fogalmaztak meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai is.

A PNL-t képviselő Mario Oprea azt is kifogásolta, hogy a parlamenti különbizottságnak a tervezetekről összeállított jelentését csak szerda reggel kapták kézhez, nem három munkanappal a vita előtt, ahogyan azt a szabályzat előírja.

A plénum azonban többségi szavazattal elutasította a halasztásra vonatkozó igényléseket.

Mindkét törvénytervezet ügyében a szenátus a döntő ház. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS