2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatták a romániai magyar civil szervezetekből álló civil koalíciót az ENSZ épületében

2017. december 21. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

December 14-én, Genfben, az ENSZ épületében, a Nemzetek Palotájában, Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója, bemutatta a romániai magyar civil szervezetekből álló civil koalíció (CEMO, SZNT, AGFI) közös árnyékjelentését, az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat megelőző ülésén (UPR pre-session).Az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) egy olyan egyedülálló folyamat, amelyet az ENSZ Közgyűlése hozott létre 2006-ban azzal a céllal, hogy időszakosan (négy, négy és fél és ötévente) felülvizsgálja az ENSZ tagállamok emberi jogi teljesítményét.

Ez a mechanizmus lehetőséget biztosít az államoknak arra, hogy bemutassák, milyen intézkedéseket tettek az elmúlt időszakban az emberi jogok érvényesülésének előmozdítása érdekében, továbbá vizsgálja, hogy a tagállamok teljesítették-e emberi jogi kötelezettségeiket.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat keretében, 2018 januárjában Románia teljesítményét is ellenőrzi majd.

Az ENSZ ebben a folyamatban kiemelt figyelmet szentel a civil szervezetek által nyújtott információknak. Romániai magyar szervezetekből álló civil koalíció, amelynek tagjai az AGFI, CEMO és az SZNT, közös árnyékjelentést állítottak össze.  

A jelentés célja hozzájárulni Románia emberi jogi teljesítményének soron következő felülvizsgálatához.  

A civil koalíció közös árnyékjelentése a következő területeken vizsgálja, hogy Románia eleget tett-e a nemzetközi emberi jogi egyezményekben vállalt kötelezettségeinek:A magyar nyelvű oktatáshoz való hozzáférés biztosítása;
Anyanyelvhasználati jogok a közigazgatásban; A jogállamiság követelményeinek megfelelő törvényvégrehajtás; A kisebbségek békés gyülekezési joga;

Románia vizsgálatára a UPR mechanizmus keretén belül először 2008. májusában, majd 2011. januárjában került sor. A romániai magyar közösséget érintő jogsértésekről az idei évben készült először egy civil koalíció tagjai által megfogalmazott árnyékjelentés.

A 2018 januárban esedékes felülvizsgálatot (UPR) megelőzően, az árnyékjelentéseket benyújtott civil szervezetek képviselőinek alkalma van részt venni egy UPR-megelőző ülésen (UPR pre-session), amelyen a civil szervezetek képviselői mellett, az ENSZ tagállamok diplomatái is  részt vesznek.

A megelőző ülést az UPR-info szervezi (https://www.upr-info.org/en), a Romániát érintő ülés december 14-én, 12 órakor volt Genfben, a Nemzetek Palotájában.

A UPR-megelőző ülésen, Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezetője szólalt fel, bemutatta a közös árnyékjelentésben szereplő három témakört (anyanyelvű oktatás, nyelvi jogok a közigazgatásban és gyülekezési szabadság), beszélt a CEMO, az SZNT és az AGFI ügyeiről és ismertette a civil koalíció ajánlásait.

Szigeti Enikő bemutatta többek között, a Maros megyei diszkriminatív beiskolázási tervezet ügyét, az iskolai kétnyelvűség hiányát, a közigazgatási törvény alkalmazásának hiányosságait, a Kolozsváron működő magyar művészeti osztály megszüntetését és a Székely Szabadság Napjának korlátozását.

A három témakörhöz kapcsolódóan a civil koalíció tagjai ajánlásokat fogalmaztak meg,  ezek a romániai jogállam hiányosságait érintették, a romániai magyar közösség anyanyelvhasználati jogait biztosító törvények (oktatás, közigazgatás) hiányos alkalmazásához kötődtek, valamint a hatóságok által szubjektív módon értelmezett gyülekezési jogról tettek említést. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS