2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkezdték a RO-ALERT lakossági riasztórendszer tesztelését

2017. december 22. 12:54, utolsó frissítés: 12:55

Elkezdték péntek reggel a RO-ALERT lakossági riasztórendszer tesztelését, tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).

Az IGSU közleménye szerint azokban a régiókban, ahol tesztelik a rendszert, a mobilhálózatokra kapcsolódott lakosok egy üzenetet fognak kapni a következő szöveggel:

„Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT”, vagyis „Az üzenetet a RO-ALERT rendszer tesztelése céljából küldték”.

„Biztosítjuk az állampolgárokat, hogy ezek a tesztelések feltétlenül szükségesek, és megértésüket kérjük az esetleges kellemetlenségért. A következő fázisban az IGSU megállapítja, hogy melyek azok a sürgősségi helyzetek, amikor üzeneteket fognak küldeni a lakosságnak.

Ugyanakkor műszaki megoldásokat keresnek, hogy minden olyan hatóságot bekapcsoljanak a rendszerbe, amelyek figyelmeztetéseket küldenek a lakosságnak”, mutat rá a közlemény.

A kormány október 5-ei közleménye szerint a RO-ALERT rendszer veszélyes meteorológiai jelenségek, illetve árvizek esetén valós időben küld figyelmeztető riasztást a mobiltelefonokra.

A rendszernek számos előnye van: a riasztóüzenet egy adott veszélyeztetett területen belül mindenkihez elér, még akkor is, ha a mobilhálózat túlterhelt; az üzenet külső beavatkozás nélkül megjelenik a telefon képernyőjén; beállítható időintervallumok után az üzenet megismételhető; az üzenetet a roaming-üzemmódban működő telefonok is megkapják; az üzenetek világosak és csak ellenőrzött forrásból származó információkon alapulnak, mutatott rá a kabinet közleménye. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS