2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kulcsár-Terza autonómiatervezetet iktatott a parlamentben

2017. december 22. 15:04, utolsó frissítés: 15:05

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke törvénykezdeményezésként iktatta a Székelyföld Autonónomía tervezetet december 22-én a parlamentben. A politikusnak a témával kapcsolatosan a szerkesztőségünkbe elküldött sajtóközleményét az alábbiakban közöljük:

Meggyőződéssel vallva, hogy a székelyföldi magyarság szülőföldjén való megmaradásának és boldogulásának záloga az önrendelkezés, abban a hitben kell folytatnunk Székelyföld autonómiájáért vívott küzdelmünket, hogy következetes kiállásunk, és a közösség jogainak érvényesítésére tett erőfeszítéseink közelebb visznek célkitűzéseink megvalósításához.

Éppen ezért minden alkalmat meg kell ragadnunk arra nézve, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi fórumokon megjelenítsük a székelység akaratát, mely szerint élni kíván a minden népet megillető önrendelkezés jogával. Erre ígéretet kaptunk 1918. december 1-jén is, amikor a gyulafehérvári nyilatkozatban mindezt rögzítették, és erről a jogunkról nem szabad lemondanunk.

Ennek határozott kinyilvánítása pedig azok kötelessége, akiket Székelyföld népe ezzel megbízott.

Háromszék országgyűlési követeként vállalva a rám ruházott felelősséget, ígéretemhez híven 2017. december 22-én a román parlament képviselőházában egyéni törvénykezdeményezésként iktattam Székelyföld Autonómia Statútumát abban a formában, ahogyan azt a Székely Nemzeti Tanács kidolgozta és elfogadta. Bízom abban, hogy ez nemcsak annyit fog jelenteni, hogy Székelyföld autonómiájának ügye a román parlament elé kerül, hanem lehetőségként szolgál majd arra nézve, hogy egy érvek mentén történő párbeszéd nyomán a többségi nemzet is elismerje és elfogadja a teljes nemzeti szabadsághoz való jogunkat.

(Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS