2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Válaszolt a külügyminisztérium a hét EU-s nagykövet levelére

2017. december 23. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

A jogállam megerősítése és a korrupcióellenes harc a kormány prioritásai közé tartozik - írja a külügyminisztérium pénteki közleményében. Ezzel arra a figyelmeztető levélre reagál a külügy, amelyet egy nappal korábban fogalmazott meg hét európai uniós ország romániai nagykövete.

A Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia és Svédország romániai nagykövete által aláírt levél arra szólította fel "az igazságügyi reform folyamatában illetékes mindegyik félt", hogy "kerüljék az olyan intézkedéseket, amelyek az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége és a korrupcióellenes harc gyengítéséhez vezethetnek".

"Tudomásul vettük a Románia szövetségesei és partnerországai által az igazságügyet érintő fejleményekkel kapcsolatban megfogalmazott álláspontot. Biztosítunk mindenkit az Európai Unió értékei mellett való elkötelezettségünkről, és most, hogy a parlament elfogadta a törvényeket, és véglegesedett ezek szövege, nyitottak vagyunk a valós és konkrét párbeszédre. Ugyanakkor folytatjuk a konzultációkat az Európai Bizottsággal" - áll a külügy közleményében.

Ebben ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az állampolgárokat érintő nagyszabású törvénykezdeményezések elfogadását minden esetben széles körű egyeztetés, közvita és parlamenti vita előzi meg.

A külügy ugyanakkor kiemeli, hogy a jogállam megerősítése és a korrupcióellenes harc továbbra is a kormány prioritásai közé tartozik.

A hét európai uniós ország romániai nagykövete által aláírt levél többek között rámutat, hogy az elmúlt években jelentős előrelépést tett Románia az igazságszolgáltatás megreformálása terén, az igazságügyi törvények már elfogadott, illetve a büntető törvénykönyv kilátásba helyezett módosításai azonban "veszélybe sodorhatják az eddigi fejlődést".

A nagykövetségek képviselői emlékeztetnek arra is, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében ismertetett legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság a kiszámíthatóság, az átláthatóság és a széles körű konzultáció szükségességét hangsúlyozza az igazságügyi reform tekintetében. A jelentés következtetéseit az EU Tanácsa is elfogadta december 12-i ülésén - áll még a levélben.

"Felhívjuk az igazságügyi reform folyamatában illetékes minden fél figyelmét, hogy kerüljék az olyan intézkedéseket, amelyek az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége és a korrupció elleni harc gyengítéséhez vezethetnek, valamint hogy haladéktalanul kérjék fel a Velencei Bizottságot a módosítások véleményezésére" - fogalmaz a levél, amelynek aláírói reményüket fejezik ki, hogy az illetékes politikai szereplők "kellő figyelmet szentelnek eme legitim és a közös európai elkötelezettség jegyében megfogalmazott aggodalmaknak". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS